Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Ethem Sarısülük'ün öldüren polis memuru Ahmet Şahbaz'a verilen hapis cezasının gerekçesini açıkladı.

Sarısülük ailesinin avukatı Murat Yılmaz, "Aslında mahkeme değerlendirmesiyle sanık polisin kasten adam öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğini itiraf etmiştir" iddiasında bulundu.

Gezi eylemlerini ve Sarısülük ailesinin avukatlarını eleştiren mahkeme gerekçeli kararında, Şahbaz’ın olaylar sırasında imkanı varken geri çekilmediği ve ateş etmesini gerektirecek düzeyde bir tehlikenin bulunmadığı tespitine de yer verdi.

Olaydan 13 ay sonra tutuklanan polis memuru Ahmet Şahbaz, “Olası kastla adam öldürmek” suçundan 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi verdiği tartışmalı kararının gerekçesini açıkladı. 

Mesut Hasan Benli'nin Hürriyet'te yer alan haberine göre gerekçede şu ifadelere yer verildi:

"Gezi Park olaylarının başlama sebebi, basit bir ağaç kesilmesine karşı çıkma eylemi olarak değerlendirilerek, tüm Türkiye çapında eylemler düzenlenmiş olup, bu eylemelere katılanların hukuk çerçevesinde hareket ettikleri, önlemeye çalışan güvenlik güçlerinin ise hukuk aykırı hareket ettikleri değerlendirmesinin yapılması, Anayasal bir düzen içerisinde demokratik yapıya sahip devletlerin, kuralların uygulanmasında, devletin devamı için bir takım tedbirler alması da demokrasinin gereğidir.

Sanığın geri çekilme imkanı varken geri çekilmeyerek silahını ateşlediği açıktır. Sanık Ahmet Şahbaz’ın olay anında bulunduğu alanda tabanca ile ateş etmesini gerektirecek düzeyde bir tehlikenin söz konusu olmadığı, olay anında aynı şartlar altında bulunan diğer görevli polis memurlarının böyle bir eyleme kalkışmadıkları, sanığın kendisinin de daha sonra duruşmadaki ifadesinde de kabul ettiği gibi olaydan hemen sonra polis arkadaşlarına ‘çektim sıktım üç tane’ demesi, sanığın suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen fiili işlemiş olması sebebiyle eylemin olası kastla adam öldürme olduğu mahkememizce kabul edilmiştir.

Sanığın eylemi bilinçli taksir olarak kabul edilmemiştir. Bilinçli taksirin söz konusu olabilmesi için sanığın neticeye yönelik iradesinin ‘istememe’ şeklinde gerçekleşmesi germektedir.”

Olası kastla adam öldürme suçundan mahkum olan Ahmet Şahbaz için haksız tahrik indimi yapılması tartışmalara neden olmuştu. Mahkeme gerekçeli kararında Yargıtay Ceza Genel Kurulu içtihatlarında olası kastla adam öldürme suçundan verilen cezada haksız tahrik indirimi yapılmasına izin verdiği belirtildi.

Kararda, “Haksız hareketin işleniş şekli, niteliği tahrik edene edilenin durumları nazara alınmış ve hakkaniyet ilkesi çerçevesinde uygun bir biçimde tahrikin derecesi tespit edilerek cezada yapılan indirim 2/3 olarak belirlenmiştir” değerlendirilmesi yapıldı.