Moda sahilinde "Taliban bayrağı açıldığı"na ilişkin sosyal medyada dolaşıma sokulan geçen yıla ait bir video ile Afgan mülteciler hedef gösterildi.

İki grup Afganistanlı göçmenin Moda sahilinde hatıra fotoğrafı çekmek için yanlarında getirdikleri bayrakları açtıkları ve bir grubun Afganistan diğer grubun Taliban bayrağı açtığı video daha sonra silindi.

İlk olarak Ajans Muhbir isimli Twitter hesabında yayınlanan video hızla başka sitelerde de yer aldı.

Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre, yaklaşık dört saat sonra eski olduğu ortaya çıkınca Muhbir isimli hesap videoyu sildi.

Ancak bu süre içinde video, bir çok farklı sitede ve hesapta yeniymiş gibi paylaşıldı.

'VİDEODAN SONRA ARKADAŞLARIMIN BAKIŞI DEĞİŞTİ'

Videoyu değerlendiren ve bir süredir Türkiye'de yaşayan bir Afgan genç üzerinde, 'La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah' (Allahtan başka ilah yoktur. Muhammed Allahın Resuludür) yazılı bayrağın Taliban tarafından kullanıldığını ancak görüntünün geçen yıla ait olduğunu söyledi.

Videonun sosyal medyada hızla yayılması ile uzun süredir tanıdığı arkadaşlarının bile kendisine yönelik bakışlarının değiştiğini belirten genç, kendisinde ve diğer Afgan göçmenlerde bu durum nedeniyle tedirginliğin hakim olduğunu dile getirdi.

Geçtiğimiz yıla ait görüntünün yeniymiş gibi dolaşıma sokulmasına sosyal medyada birçok kişi de tepki gösterdi.

Göçmen karşıtı paylaşımlar internet siteleri, videonun yeni olmadığı tespit edildikten sonra paylaşımını kaldırdı.

Ancak video kaldırılsa da yüzlerce kullanıcı, bu videoyu paylaşarak Afganistanlı göçmenleri hedef göstermeye devam etti. Milyonlarca kişinin yeni sanarak izlediği görüntüler sonrasında, Afganistanlı göçmenlere yönelik çok sayıda ırkçı mesaj paylaşıldı.

'DÜN SİVAS'TA GÖRDÜĞÜMÜZ KİTLE, ANKARA'DA GÖÇMEN AVINA ÇIKMIŞ'

Konuya ilişkin Gazete Duvar'a açıklama yapan Halkla İlişkiler Uzmanı Umar Karatepe, yaşananın organize bir faaliyet olduğunu söyledi. “Bunun masum bir hata, yanlışlık olduğu düşünülemez” diyen Karatepe, şöyle konuştu:

“Daha önce bir iki defa daha oldu. Bir dezenformasyon yayılıyor. Daha sonra sessiz sedasız geri çekiliyor ama o sırada bütün her yerde yayılmış oluyor. Çok bilinçli ve aleni bir şekilde yapılıyor. Siyasal İslamcı hükümetin tükendiği bir noktada bir ilerici, halkçı, sol vs. alternatif oluşmaması için düğmeye basılmış durumda. Tükenen İslamcıların yerini şoven, ırkçı ve Türkçü bir çizgiyle ikame ederek bu iktidar sahipleriyle veya bu iktidara muhalif görünen kişilerle aslında bu baskı rejiminin devamına dair bilinçli, programlı bir plan devrede. Bunu görmemek için insanın çok iyi niyetli ve saf olması lazım. Bu çok tehlikeli bir durum. İktidar zaten buna meyilli. Her türlü ırkçı, milliyetçi, gerici ortamı istediği gibi kullanabilir. Dün Ankara Altındağ'da yaşanan bir olayda gördük bunu. Sivas katliamında, Maraş'ta, Çorum'da gördüğümüz kitle, dün Ankara sokaklarında göçmen avına çıkmışlardı. Övüne övüne Twitter'da bunu anlatıyorlardı. Bu bir organizasyon. Bugün çeşitli saiklerle bu ateşe benzin döken ciddi bir tehlike var.”

Karatepe olayla ilgili sosyal medyada da paylaşımlar yaptı: