AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin "Kamu görevlilerin ihmali olduğu" iddiasıyla ana davayla birleştirilen toplam 35 sanıklı davanın 3. gününde görülmeye devam ediyor, duruşmada sanık savunmalarına geçildi.

Evrensel’in haberine göre; İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar dönemin dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi Amiri Ercan Demir getirildi. 

Tutuksuz sanıklardan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, dönemin İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, dönemin Trabzon İstihbarat Müdürü Faruk Sarı, dönemin İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, dönemin Mülkiye Başmüfettişi Mehmet Ali Özkılınç ile emniyet görevlileri Onur Karakaya, Mehmet Ayhan, Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu da duruşmaya katıldı. Aralarında Yasin Hayal'in bulunduğu değişik cezaevlerindeki toplam 5 sanık da duruşmaya görüntülü sistem yoluyla katıldı.

İddianamelerin okunmasının tamamlanmasının ardından mahkeme heyeti savunmaları almaya başladı.

REŞAT ALTAY: YARGILANMAKTAN HİCAP DUYUYORUM

Bianet’in haberine göre; ilk savunmayı Dink cinayeti işlendiğinde Trabzon Emniyet Müdürü olan Reşat Altay yaptı. Altay savunmasında “tertemiz bir sicile” sahip olduğunu ve Dink cinayeti davasında yargılanmaktan “hicap duyduğunu” belirtti.

15 Mayıs 2006'da Trabzon Emniyet Müdürü olarak göreve başladığını aktaran Altay, görevi Ramazan Akyürek'ten devraldığını ve Akyürek'in kendisine devam eden sözlü ve yazılı operasyonlarla ilgili bir bilgi vermediğini ifade etti.

“Başta istihbaratla ilgili olmak üzere aldığım hiçbir brifingde Dink'in öldürüleceğine dair bilgi almadım” diye devam eden Altay, göreve başladıktan sonra Engin Dinç ile sorunlu bir yardıcı istihbarat elemanı üzerine konuştuklarını aktardı.

Dinç'in bu yardımıcı istihbarat elemanının agresif olduğunu, bilgi getimediğini ve “istemedikleri olaya karılabileceğini” aktaran Altay, Engin Dinç ile görüşmelerinde Dink suikastiyle ilgili hiçbir bilgi vermediğini söyledi.

Altay, söz konusu elemanın Erhan Tuncel olduğunu cinayetin işlenmesinin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde Tuncel'in sorgulanmasından sonra, Celalettin Cerrah'ın kendisine söylemesiyle öğrendiği ifade etti.

Duruşma Altay'ın savunmasıyla devam ediyor.

REŞAT ALTAY?

Reşat Altay, 15 Mayıs 2006 tarihinde Trabzon İl Emniyet Müdürü olarak göreve başladı. Cinayetin işlendiği tarihte bu görevini sürdürüyordu. Dava iddianamesinde hakkında kasten öldürmenin ihmali davranışıyla işlenmesi, resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme, ve görevi kötüye kullanma iddiasıyla 31 yıla kadar hapis cezası isteniyor.