Gürcü makamların hakkında çıkarttığı tutuklama kararı nedeniyle ülke dışında yaşayan Gürcistan eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili 'ülkesine döndüğünü' açıkladı. Ancak Saakaşvili'nin sosyal medyadan yaptığı açıklama, Gürcü yetkililer tarafından yalanlandı.

'GÜNAYDIN GÜRCİSTAN'

Tutuklama kararı nedeniyle 8 yıldır farklı ülkelerde yaşayan Saakaşvili Gürcistan'ın Karadeniz kıyısında bulunan kenti Batum'a geldiğini "Günaydın Gürcistan, sekiz yıl sonra günaydın" sözleri ile duyurdu. Facebook hesabından paylaştığı videoda 'hayalinin gerçekleştiğini' belirten eski Cumhurbaşkanı, ülkede düzenlenecek yerel seçimleri hatırlatarak destekçilerine sandık başına gitmeye ve oylarını korumaya çağırdı.  

'KENDİSİNİN SON SOYTARILIĞI'

Saakaşvili "Sizden tek bir şey istiyorum, sandığa gidin, korkmayın, her şey bizim için yoluna girecek" ifadelerini kullandı, hakkındaki tutuklama kararı dolayısıyla 'kendi hayatını ve özgürlüğünü riske attığını' söyledi. Saakaşvili kendi partisine ya da iktidardaki Gürcü Rüyası partisine karşı olan herhangi bir partiye oy verme çağrısı yaptı. Öte yandan iktidardaki Gürcü Rüyası yetkililerinden Givi Mikanadze tarafından yapılan açıklamada şunlar yer aldı: 'Saakaşvili tarafından gece vakti Batum'dan çekildiği söylenen tüm video sahtedir, kendisinin son soytarılığıdır."

BAŞBAKAN GARİBAŞVİLİ: SÜREÇ TAMAMEN KONTROL ALTINDAYDI

Basın toplantısı düzenleyen Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, hakkında tutuklama kararı bulunan Saakaşvili'nin güvenlik güçlerince gözaltına alındığını söyledi.

İçişleri Bakanlığının, Saakaşvili'nin Ukrayna'dan Gürcistan'a gelme planlarıyla ilgili önceden bilgi edindiğini belirten Garibaşvili “Bu süreç tamamen kontrol altındaydı” dedi.

Saakaşvili'ye operasyon yapılması için uygun yerin seçildiği ve böylece gözaltına alındığını aktaran Garibaşvili, “O ceza infaz kurumuna nakledildi” ifadesini kullandı.

YOLSUZLUK VE MİLLETVEKİLİ DÖVDÜRME SUÇLAMASI

Saakaşvili hakkında Gürcistan Savcılığı, 2007'de muhaliflerin mitingini dağıtmak, İmedi televizyon kanalının kurucusu Badri Patarkaçişvili'nin mal varlığına el koymak, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmak ve bir milletvekilini dövdürmekle suçlanıyor. Savcılık söz konusu nedenlerden dolayı eski Cumhurbaşkanı'nın tutuklanmasını istiyor. Öte yandan Tiflis Şehir Mahkemesi'nin kararına göre 2018'de Saakaşvili'ye 'bir cinayet davasında af yetkisini kötüye kullandığı' gerekçe gösterilerek 3 yıl hapis cezası verilmişti.

İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNMUŞTU

Gürcistan'da cumhurbaşkanlığı görev süresinin dolmasıyla birlikte 2013 yılında ülkesinden ABD'ye giden Saakaşvili daha sonra Ukrayna'ya geçti. Dönemin Ukrayna lideri Petro Poroşenko tarafından 'vatandaşlık' verilen Saakaşvili, Ukrayna'nın önemli kentlerinden Odessa'nın valiliğini yapmış, ancak 2016'da istifa etmişti. 2015 yılında Gürcistan vatandaşlığından, 2017 yılında ise Ukrayna vatandaşlığından çıkarılan Saakaşvili, daha sonra tekrar Ukrayna vatandaşı oldu. Bu sürede Ukrayna Güvenlik Servisi, Saakaşvili'nin evini basmış eski Cumhurbaşkanı da intihar girişiminde bulunarak evin çatısına çıkmıştı.