Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin 2'si tutuklu 35 sanıklı davanın 12'nci duruşması, ikinci gününde verilen öğle arasının ardından kaldığı yerden devam etti.

İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi Mehmet Ayhan'ın çapraz sorgusunun son bulmasının ardından dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli olan Onur Karakaya'nın savunmasına geçildi.

Karakaya, savunmasında "FETÖ" üyesi olmadığını belirterek, "Halen emniyette istihbarat şubede görev yapıyor olmam, FETÖ'cü olmadığıma ve suçsuzluğuma kanıttır" dedi.

Erhan Tuncel'in iddia ettiği hususların cinayette kendi sorumluluğunu gizlemeye yönelik olduğunu ifade eden Karakaya, buluşmaların hiçbirinde Erhan Tuncel tarafından Dink cinayetine ilişkin kendisine bilgi verilmediğini iddia etti. Karakaya, "Erhan Tuncel ile ilk kez 2006 yazında görüştüm. Cinayet öncesi tetikçinin Ogün Samast olduğunu gizledi. Yasin Hayal konusunda yanılttı. Buluşmalarda kaba tabirle kahvehane tarzı diyebileceğimiz havadan sudan görüşmeler yapılıyordu" diye konuştu.

ERHAL TUNCEL'İ SUÇLADI

Tuncel'in, Yasin Hayal'in "işinde gücünde olduğunu" söylediğine Mehmet Ayhan ile olan görüşmesinde şahit olduğunu dile getiren Karakaya, savunmasına şu şekilde devam etti:

"Elemanı çalıştıran kişi olmadığım için F4 raporu tanzim etme şansım yoktur. Yasin Hayal dışında çevresinden bildiğim kimse yoktur. Yasin Hayal'i fiziki olarak takip etmedim böyle bir çalışmada bulunmadım, bürodaki arkadaşların da böyle bir takipte bulunup bulunmadıklarını bilmiyorum. Tuncel ile üç dört buluşmada bulundum. Elemanım olmadığı için onunla bir bilgi alışverişim olmadı. Tuncel'i Muhittin Zenit, Özkan Mumcu ve Mehmet Ayhan çalıştırıyordu. Güvenlik gereği arabaları kullanarak refakat ettim buluşmalara. Başkaca bir fonksiyonum da yoktur bu buluşmalarda. Yer aldığım buluşmalarda cinayete dair bir bilgilendirmeye şahit olmadım. Tuncel'in sık sık para istediğine ben de tanık oldum. Ercan Demir'in talimatıyla cinayet sonrası Erhan Tuncel'i aradım. Bilgisi var mı diye sordum. Şaşkınlıkla 'bilgim yok' dedi. Tuncel'in kişiliği çelişkiler ve gerçek dışı beyanlarla doludur. Olayın gerçekleşmesinde hiçbir kusurum ya da bilgim yoktur."

Evraklar konusunda ise arşiv görevlilerinin sorumlu olduğunu söyleyen Karakaya, Trabzon İstihbarat arşivde Hrant Dink konusunda 9 klasör olduğunu belirterek hiçbir evrakın yok olduğuna şahit olmadığını savundu. Bilmediği bir olay yüzünden cezalandırılmasının doğru olmadığını savunan Karakaya, beraatini talep etti.

ÇAPRAZ SORGU YAPILDI

Savunmasının ardından çapraz sorgusuna geçilen Karakaya'ya ilk soru mahkeme başkanından geldi. Hakimin "Erhan'dan sudan kahve muhabbeti yapıyordu diyorsun. Niye para vermeye devam ettiniz?" şeklinde ki soruya Karakaya, "Benim yetkimde değil" diye yanıt verdi.

Hakim, Hrant Dink klasörü Karakaya'ya göstermesi üzerine Karakaya "görmedim" diye yanıtladı. Karakaya, "Cinayet o an için bizim en önemli konumuzdu. Fırsat buldukça Pelitli'ye gidip sağa sola bakardık" dedi. Bu sözleri üzerine hakimin "Neye bakıyordunuz peki?" sorusunu yönelttiği Karakaya, "Kafelere falan bakıyorduk, devriye görevi gibi…"diye yanıt verdi.

'DİNK'E KARŞI EYLEMDEN NE ANLADIN. - ÖLDÜRÜLECEĞİNİ'

Hakimin "Kontrol edip yapıp bitirdiğiniz bir iş var mı peki sizin? Dolaşıp ne yapıyordunuz mesela? 'Biz Yasin Hayal'i niye takip ediyoruz diye hiç merak etmedin mi? Dink'e karşı eylemden ne anladın sen?" şeklindeki sorusuna ise Karakaya, "öldürüleceğini…" şeklinde yanıtladı.

Hakimin ardından ise sorulara iddia makamı devam etti.

İddia makamının "Erhan'ın verdiği cinayetin nasıl işleneceği bilgilerini ekipte değerlendirdiniz mi?" şeklindeki sorusuna Karakaya, "Hayır herkesin görüşmesi ayrıdır" diye yanıtladı. İddia makamının "Erhan cinayetten 3-4 ay önce Yasin'in başka bir tetikçi bulduğunu söylemiş size" şeklindeki sorununa Karakaya, "yalan" diyerek yanıt verdi.

'CİNAYETİN MERKEZ ÜSSÜ TRABZON'

Bunun üzerine söze eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer girdi. Yılmazer, "Cinayetin merkez üssü Trabzon. Duyumun peşine gidilmiyor. İstanbul'a ve bize bilgi verilmiyor. Yasin Hayal ile ilgili rapor yok. Trabzon şubeden İstihbarat Daire Başkanlığı'na, cinayet şubeye evrak bilgi nisan ayından sonra yok. Peki, ne yapılmış bu dönem içinde? Bir şey yapılmamış" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, Karakaya'nın çapraz sorgusunun Perşembe gününe devam edilmek üzere ertelerken, tutuklu sanık Yılmazer, hafta sonları için bilgisayar kullanma izni istedi.

Kaynak: DİHA