Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından AKP iktidarının 2018 yılında “imar barışı” adı altında bir torba kanunda getirdiği “imar affı” yeniden gündem oldu.

Eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve eski AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, imar affı tartışmalarıyla önemli bir itirafta bulundu.

İyimaya, 2018’de çıkarılan imar affının hata olduğunu kabul ederken, “Benim parti menfaatime uyuyor diye yapmak yerine geniş perspektifle ülke menfaatiyle düşünmek lazım” dedi.

İyimaya, imar affının anayasada yasaklanması gerektiğini belirtti.

Sözcü’den Veli Toprak’a konuşan İyimaya, şunları söyledi:

“Çok vahim bir olay. Herkesin ders çıkarması lazım. Yaşanan olayın vahameti karşısında düzenlemeler müzakere edilmeli. Anayasa'ya bir rezerv koymazsanız sürekli af çıkar. Bazı konularda Anayasa'da rezervler var. Örneğin partilerin kapatılmasını şarta bağlayan düzenleme yapıldı.

“Bu olay, hukuku, Anayasa’yı sarstı, siyaseti sarstı. O dönemde (2018) biz affı savunuyorduk. Şimdi herkes bundan ders çıkarmalı. Parti ekseninden bakmıyorum, ülke ekseninden bakıyorum. Bir düzenlemeyi benim parti menfaatime uyuyor diye yapmak yerine geniş perspektifle ülke menfaatiyle düşünmek lazım. İmar affını her şartta yasaklayan bir anayasa zorunludur. İmar suçlarını tahkim etmeliyiz. İmar affını finansman modeline çevirme bahtsızlığı, bir daha yaşatılmamalıdır. Yıkıcı ihtirasları dengeleyecek toplumsal uyarı sistemleri üzerinde kafa yormalıyız.”

ERDOĞAN İMAR AFFIYLA ÖVÜNMÜŞTÜ

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binalardan kaçının imar affından yararlandığı bilinmese de uzmanlar raporlarında bu konuya da dikkat çekiyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 2019 yerel seçimleri öncesinde deprem bölgelerinde yaptığı mitinglerde, imar affı ile övünmüştü.

Erdoğan’ın bugün yerle bir olan kentlerdeki açıklamaları şöyleydi:

“İmar Barışı ile 144 bin 556 Maraşlı vatandaşımızın sorununu çözdük.”

"Malatya, imar barışıyla Malatya'da 88 bin 577 vatandaşımızın sıkıntısını çözdük."

"Hatay, imar barışıyla toplam 205 bin Hataylı vatandaşımızın sorununu çözdük."

Kaynak: Kısa Dalga