Avrupa Konseyi'nin Osman Kavala dosyasıyla ilgili Türkiye’ye karşı ihlal prosedürünü başlatmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz de tanımayız" demesine Türkiye'yi AİHM'de 11 yıl temsil eden eski AİHM Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Işıl Karakaş'tan tepki geldi. Sözcü'den Yusuf Demir'e konuşan Işıl Karakaş özetle şunları söyledi: 

Türkiye Avrupa Konseyi'nin bir üyesi olduğuna göre, onun almış olduğu kararlar da bağlayıcıdır, onlara uymakla yükümlüdür… Siyasi bir organ olduğu için ilerleyen prosedür içinde onlar ayrıca siyaseten değerlendirilir.  Fakat Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bir yargı organı. Dolayısıyla AİHM'in kararları bağlayıcıdır… Yani “Bağlayıcı değildir” denilmesini ben bir hukukçu olarak hakikaten anlayamıyorum...  

Daha süreç bitmedi ki… Bunlar çok erken konuşmalar… Orda bir prosedür var. Büyük Daire toplanacak vs… En az 6 aylık bir prosedür var orda. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanı'nın şu andaki ifadesi, yürüyen prosedür açısından erken değerlendirme…"