Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), 6 muhalefet partisinin güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş için yürüttükleri çalışmalara ilişkin yaptığı yazlı açıklamada, "Muhalefet ittifakında kadınlar olacak mı" diye sordu.

EŞİK, "Basına yansıdığı kadarıyla, parti genel başkanlarına sunulacağı belirtilen ortak ilkeler metninde RTÜK ve Basın İlan Kurumu'nun yapısı gibi konulara dahi yer verilirken, günde en az üç kadının öldürüldüğü, LGBTİ+'ların yok sayıldığı bir ülkede, kadınlar ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili (İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması vb.) tek bir cümle yer almadığını görüyoruz" dedi.

EŞİK, tüm muhalefet partilerini derhal kadınların eşit temsil ve şiddetsiz bir hayat taleplerini hazırlamakta oldukları "İlkeler Bildirgesi" ne eklemeye ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekçi politikalar geliştirip uygulamaya çağırdı.

"KADINSIZ BİR DEMOKRASİ MÜMKÜN OLMAZ"

Kadına karşı şiddetin önlenmesi konusu da dahil olmak üzere 5 acil taleplerini bir yıldır siyasi parti yönetimlerine ve kamuoyuna anlatmaya çalıştıklarını hatırlatan EŞİK, muhalefete şu uyarı ve hatırlatmalarda bulundu:

Cumhuriyetin kuruluşundaki eşitlik hamlesi kısa süre sonra unutuldu ve sadece kadınlar değil Türkiye demokrasisi ve toplumu 100 yıl kaybetti. 100 yıl daha kaybetmeye tahammülümüz yok.

Toplantıya katılan CHP, İYİ Parti, Saadet, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti ve bu ittifaka katılacak tüm siyasi parti yöneticilerine, kadınsız bir demokrasinin mümkün olmayacağını, toplumsal cinsiyet eşitliğinin net bir biçimde uygulanmadığı parlamento dahil hiçbir mekanizmanın milleti/cumhuru/toplumu gerçek anlamda temsil etmeyeceğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş için ortak çalışma yürütüyorlar. 6 partiden hukukçuların bir araya geldikleri toplantılardan üçüncüsü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gerçekleştirildi.