Singapurlu yetkililer eşcinsel karakterleri öne çıkaran iki kitabın kütüphanelerden kaldırılmasına karar verdi. Bu karar ağırlıklı olarak muhafazakâr yapıya sahip ülkede eşcinsel hakları ile ilgili tartışmaları alevlendirdi.

Kaldırılan iki kitaptan Tango Makes Three (Tango Üç Yapar) gerçek bir hikâyeye dayanıyor. Kitapta New York Hayvanat Bahçesi'nde aynı yumurtaya kuluçkaya yatan iki penguenin hikâyesi anlatılıyor.

ABD'de de tartışma yaratan bu kitap, Amerikan kütüphanelerinde raftan çıkarılması için şikâyetlere hedef olan kitaplar arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Singapur'da tepki toplayan ikinci kitap ise The White Swan Express (Beyaz Kuğu Ekspresi). Kitap, Çin'de evlat edinmeye çalışanları konu alıyor; bu kişiler arasında evli olmayan bir anne ve lezbiyen bir çift bulunuyor.

Kitaplar yerel bir kütüphanenin içerikle ilgili kaygılarını Ulusal Kütüphane Birliği'ne iletmesinin ardından alınan kararla kütüphanelerden kaldırıldı.

Ulusal Kütüphane Birliği, çocukların erişimi olan kitaplar söz konusu olduğunda 'aile kurumunu korumak ve bu konularda daha ihtiyatlı davranmak' kaygısıyla hareket ettiklerini söylüyor.

Kitapların kütüphanede yerini tekrar alması için şu ana kadar yaklaşık beş bin imza toplandı. Eşcinsel ilişki Singapur'da yasak. Eşcinsel hakları savunucuları bu yasağın anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle yasal girişim başlattı.

Hükümet ise fiilen uygulanmayacağını vurguladığı yasağın, toplumun genel değerlerini yansıttığı için mevzuata aykırı olmadığını savunuyor. Geçtiğimiz ay ülkede düzenlenen 'Pembe Nokta' eşcinsel onur yürüyüşüne muhafazakâr kesim tepki gösterdi.