Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan bölgedeki petrol sahaları için tartışmalara neden olacak bir açıklama geldi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD tarafından korunacağı belirtilen petrol sahalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Beşar Esad, Fırat'ın doğusundaki petrolün ABD tarafından çalınarak Türkiye'ye satıldığını söyledi. Esad, "Türk rejimi; önce Nusra, sonra IŞİD ve bugün de ABD ile bölgenin petrolünün satışı konusunda doğrudan bir rol oynuyor" dedi.

Çinli Phoenix televizyonuna konuşan Esad, ABD tarafından korunacağı belirtilen petrol sahalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bölgedeki petrolün ABD tarafından çalınarak Türkiye'ye satıldığını belirten Esad, şunları söyledi:

"Amerikalılardan da önce, IŞİD gelip bölgeyi ele geçirmeden -daha doğrusu bölgedeki kuvvetler IŞİD'le birleşmeden- önce söz konusu petrol kuyuları Nusra Cephesi tarafından kullanılıyordu. Petrolü çalıp doğrudan Türkiye üzerinden sattılar. Şimdi de ABD bölgedeki petrolü çalıp Türkiye'ye satıyor. Türkiye petrol satışında suç ortağı, sürece ilişkin bir sorunu yok ve hazır. Türk rejimi, önce Nusra, sonra IŞİD ve bugün de ABD ile bölgenin petrolünün satışı konusunda doğrudan bir rol oynuyor."

Esad, Suriye’de bulunan ABD askerlerine ilişkin gerçek rakamın tam olarak bilinemeyeceği, çünkü bölgede asker dışında ABD için çalışan özel savaş şirketlerinin de bulunduğunu söyledi.

Esad “ABD rejimi, Blackwater gibi özel savaş şirketleriyle bölgedeki varlığını sürdürüyor. Bu yüzden, eğer Suriye'de yalnızca birkaç yüz ABD askeri kalmış olsa bile bu tür şirketler için çalışan ve Suriye'de savaşan binlerce, belki de onbinlerce sivil bulunuyor. Bu yüzden gerçek rakamı bilmek zor, ancak kesinlikle binlercesi bulunuyor” dedi.

Kaynak: Sputnik