Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirdi.

Esad, Russia Today (RT) kanalından Murat Gaciyev'e verdiği demeçte ABD destekli Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile barış görüşmelerine hazır olduklarını ama askeri seçeneğin de hala masada olduğunu söyledi.

ABD’nin, başlarda destek verdiği 'ılımlı muhaliflerin İslamcı çıkması' sonrası DSG’ye güvenmeye başladığını söyleyen Esad, "Başka bir kart arıyorlar. Şu anda bu kart DSG çünkü ordumuz teröristleri yenmek için farklı bölgelerde ilerliyor. Suriye’de geriye kalan tek sorun ise DSG” dedi.

'AMERİKALILAR SURİYE'DEN GİTMELİ, BİR ŞEKİLDE GİDECEKLER'

DSG konusunda ellerinde iki yol olduğunu vurgulayan Esad "İlki şu: Müzakereler için açık kapı bırakıyoruz çünkü DSG’nin çoğunluğu Suriyelilerden oluşuyor. Bu yöntem işlemezse ise bu bölgeleri güç kullanarak özgürleştirme yoluna başvuracağız" ifadelerini kullandı.

Esad, "Amerikalılar Suriye'den gitmeli. Bir şekilde gidecekler" diye de ekledi.

Esad, ABD ve Rusya'nın Suriye'de çatışmanın eşiğine geldiklerini, fakat Rus yönetiminin bilgeliği sayesinde bu durumu önlemenin mümkün olduğunu söyledi.

Esad, "Rusya ile ABD güçleri arasında doğrudan bir çatışmaya oldukça yaklaşmıştık. Ne mutlu ki bu çatışma önlenmiş oldu. Ancak bu Amerikan yönetiminin değil, Rus yönetiminin bilgeliği sayesinde böyle oldu" diye konuştu.

Suriye'deki durumun istikrara kavuşturulması için Rusya'nın desteğine ihtiyaç olduğunu söyleyen Esad, "Aynı zamanda Amerikalıların aptalca hareketlerinden de kaçınmalıyız" ifadelerini kullandı.

Suriye'deki olayların bir iç savaş olmayıp daha baştan bu yana savaşın teröristlere ve 'Batı'nın paralı askerlerine' karşı yürütüldüğünü söyleyen Esad, "İç savaş terimi Suriye krizinin ta başından bu yana yaygın olarak, manası sonuna kadar anlaşılmadan dost ve müttefiklerimiz tarafından dahi yanlış kullanılıyor. 'İç savaş', Suriye'de etnik kökene, dine ya da siyasi akımlara göre, ayrımcılık olduğu anlamına gelir. Bizde böyle bir şey yok" diye konuştu.

Hükümet güçlerinin kontrolündeki topraklarda farklı din ve milletlerden oluşan çok farklı insanların yaşadığını fakat herkesin Şam'ı desteklediğini söyleyen Esad, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha baştan bu yana bu kişiler sadece paralı askerlerdi, Batı'nın hükümeti düşürmesi için kiraladığı Suriyeliler ve yabancılardı. Şimdi Amerikan ve Türk kuklalarından dolayı coğrafi bakımdan birlik yok. Fakat bu bir iç savaş olsaydı, toplumumuz ayrılmış olacaktı."

Suriye lideri Esad, İsrail'den gelen açıklamalara rağmen Suriye'de İranlı askerlerin bulunmadığını, ancak İran'dan gelen danışmanların olduğunu açıkladı.

"Topraklarımızda İran ordu birlikleri yok ve hiçbir zaman olmadı. Olsa saklayamazsınız ki. Öyle bir şey olsaydı, saklamaya kalkışmazdık" diyen Esad, Suriye'de 'İran ordu birlikleri değil, Suriye ordusuna yardım eden İranlı askeri danışmanların' bulunduğunu kaydetti ve şöyle devam etti:

"İsrail'in Suriye'deki İranlılar hakkındaki yalanlarını en belirgin olarak ortaya çıkaran şu gerçek var. İsrail Hava Kuvvetleri birkaç hafta önce topraklarımıza saldırı düzenledi. Hedeflerin İran'a ait askeri üsler ve kamplar olduğu iddia edildi. Ancak yaralıların ve ölenlerin arasında onlarca Suriyelinin olduğu ve hiçbir İranlının olmadığı anlaşıldı. Dolayısıyla tüm bu iddialar birer yalan."

Kaynak: Sputnik