Halkların Demokratik Partisi eş başkanları düzenledikleri basın toplantısında, erken seçim istedi. Kabine değişikliğinin krize çözüm olmayacağının altını çizen eş başkanlar, "HDP, halkın iktidarı için hükümete taliptir" dedi.

HDP eş başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü ile İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder düzenledikleri basın toplantısında, yolsuzluk operasyonuyla başlayan son siyasal süreci değerlendirdi.

Krize yanıtın sokakta halk tarafından verildiğine dikkat çeken Kürkçü, "Yolsuzluğun, inkarın, hak ihlallerinin artık Türkiye toplumundan temizlenmesi gerekiyor. Bunu, mevcut hükümetin başarması imkansız" dedi.

Kürkçü, şöyle konuştu: "Tanrıların ahırlarını temizlemek gerekiyor. Bu da ırmakların akışıyla olur. Irmak ancak sokaklardan olur. Başka bir hiçbir şey pisliği temizleyemez. Hükümet gövdeyi kurtarmak için kolunu ve bacağını verdi. Ancak kangrene çaresi yok."

"Olan bitenleri komplo ile açıklamanın imkansız olduğunu belirten Kürkçü, "Hükümeti oluşturan koalisyon kendi içinde çatlamıştır. Koalisyonun bir yarısı, diğer yarısına karşı bugüne kadar halka ve muhalefete yaptıklarını yapmaya başlamıştır" dedi.

'CHP'YE KARNIMIZ TOK'

Kürkçü, yolsuzluk operasyonuyla birlikte halka alternatif olarak CHP'nin gösterilmesine tepki gösterdi: "Bizim bunlara karnımız tok. Bunları istemiyoruz. Hükümet ile cemaat bir elmanın iki yarısıydı. Şimdi bir yarıyı alıp, parlamentonun diğer yarısına yapıştırırsanız, yeni bir düzen kurmuş olmazsınız."

HDP Eş Başkanı Kürkçü, erken genel seçimlere gidilmesini istedi: "Önümüzde üç seçim var, üç seçimin birleştirilmesinin önünde bir engel yok, bir arada yapılabilir. Hükümet ve parlamento kendini ortadan kaldırmalı, yerine demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi bir seçim ve partiler yasası ile birlikte yeni bir parlamento kurulmalı. Halkın bu hükümetle zamanı dolmuştur."

'TUTUKLULAR BIRAKILMALI'

AKP hükümeti döneminde cezaevine konulan muhaliflerin, devrimcilerin, yurtseverlerin serbest bırakılacağı düzenlemenin derhal yapılmasını isteyen Kürkçü, şöyle konuştu:

"Hemen yarın seçim olsa girmek istiyoruz. Kendimize, halklarımıza güveniyoruz. Artık bu hükümetin yerini alacak yeni bir parti var, HDP var, HDP hükümete taliptir. Halkın hükümete karşı yükselttiği sese ortağız. Bütün kabinenin değişmesi de yetmez, erken seçime gidilmesi gerekiyor."

Erdoğan'ın çözüm süreci nedeniyle kendilerine komplo yapıldığı yönündeki iddiasını da değerlendiren Kürkçü, "Eğer öyle olsaydı, hükümetin bununla baş etmek için, barışın yolunu ardı ardına açması gerekmez miydi?" diye sordu. Kürkçü, "Neredeyse bir yıla yakın bir zaman geçti. Sıfıra sıfır, elde var hükümet" diye belirtti.

'KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ YETMEZ'

HDP Eş Başkanı Sebahat Tuncel de, krizin artık yönetilemez hale geldiğini belirtti, "Kabine değişikliği ile bu krizin içinden çıkılmaz, derhal halkın önüne sandık kurulmalı ve Türkiye rotasını belirlemeli" diye konuştu.

"Derin devlet" ya da "Paralel devlet"in Türkiye Cumhuriyeti'nin bir gerçeği olduğuna dikkat çeken Tuncel, "Hükümetler bu derin devlete hep sığınmıştır. Kendi iktidarları için ona 'evet' demiştir. Bugüne kadar cemaat ile AKP ile birlikte yiyordu. Bugün birbirlerini yiyorlar. Ortada bir komplo varsa, halklara karşıdır" ifadelerini kullandı.

Tuncel, "Bu pisliği ancak halkın iktidarı temizler, biz de halkın iktidarına adayız" diye konuştu. Roboski katliamının yıldönümünün geldiğini hatırlatan Tuncel, "Roboskinin hesabını vermeyen kim?" diye sordu.

“14 BAKAN ÇIKINCA NE YAPACAKSINIZ?”

HDP Eş Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder de, hükümetin söylem hırsızlığı yaptığını söyledi, "Yıllarca bu haksızlık, hukuksuzluk ve zulme karşı kurduğumuz cümleleri kullanıyorlar. Sayın Arınç, sanıyoruz ki, danışmanlarından birinin kendisine verdiği bizim eski açıklamalarımızdan birini okumak zorunda kaldı" dedi.

Önder, şöyle konuştu: "Emniyette tanıdık polis arayan bakan, düne kadar, 'Devlet herkesi dinleyecek, suçu olan gocunur' diyordu. 4 bakan çıkınca kabine değiştirdiniz, 14 bakan çıkınca ne yapacaksınız. Erken seçim önerimiz, bu ülkede demokrasiye ve siyasete alan açmak için başvuracağımız en demokratik yoldur."

“TARİHİN BİR GİDİŞATI VAR”

Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kürkçü, "AKP giderse, çözüm süreci devam eder mi?" sorusuna, "Türkiye, Kürt halkıyla barış yapmaya yönelik bir iradeye sahip. Her gelen hükümet buna ayak uydurmak zorunda. Belki zaman alır ancak tarihin bir gidişatı var artık" dedi. (ANF)