Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin, " Süreç, HDP'ye karşı 1994'e benzer işlemlere yol açarsa, bu zaten kötü durumda olan Türkiye demokrasisi için büyük kırılmalara yol açar. Hukuk uygulayıcılarının bu tür yanlışlardan sakınmasını dilerim " ifadelerini kullandı.

Günay, HDP'lilerin dokunulmazlıklarının AKP, CHP ve MHP ittifakı ile Meclis Genel Kurulu'nda 376 oyla kaldırılmasını DİHA’ya değerlendirdi.

Kamuoyunda sanki milletvekili dokunulmazlığı kalkıyor yahut sınırlandırılıyor görüntüsü yaratılarak, gerçekte Anayasa'ya aykırı bir düzenleme yapıldığını ifade eden Günay, "Yapılan düzenleme ile yeni yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar Meclis'e gönderilmiş olan dosyaların toptan bir kararla Cumhuriyet Savcılıklarına gönderilmesinin yolu ve önü açılmış oldu. Böylece -sözde- Meclis, tek tek bu dosyaları inceleyerek zaman kaybından kurtulmuş oluyormuş. Oysa, ağır cezalık suçların suçüstü olması halinde -Anayasa'ya göre- zaten dokunulmazlık hükümleri işlemez. Meclis'in bu konuda çalışma yapması gerekmez" diye konuştu.

Toptan bir kararla işlem yapılamayacağını kaydeden Günay, "Diğer dosya ve iddialar içinse, Meclis'in -iddianın önemine göre - tek tek karar alması Anayasa'nın emridir. Bu konuda toptan bir kararla işlem yapılamaz. Çünkü, bir olayın vuku tarihinden sonra getirilen kurallar geriye yürümez. Bu kural, Anayasa ve hukukun açık, yerleşik, temel bir hükmüdür. Hukukun bu açık hükmüne rağmen, 110 milletvekili iptal davası açar mı? Açsa AYM ne zaman, ne karar verir? Bu noktalar belirsiz olduğu için, Türkiye yeni bir belirsizliğe ve gerginliğe sürüklenmiş oldu" dedi.

Günay, iktidarın bu düzenlemeyi muhalefete, özellikle de HDP'ye ve bir ölçüde CHP'ye karşı bir gözdağı olarak kullanmayı amaçladığını söyleyerek, "Süreç, HDP'ye karşı 1994'e benzer işlemlere yol açarsa, bu zaten kötü durumda olan Türkiye demokrasisi için büyük kırılmalara yol açar. Hukuk uygulayıcılarının bu tür yanlışlardan sakınmasını dilerim" ifadesinde bulundu.

Dokunulmazlık konusunda CHP'nin baştan beri "bütün dokunulmazlıklar kalksın!" diyerek sergilediği rest tavrının yanlış olduğunu vurgulayan Günay, "Hukukun objektif işlemediği bizim gibi toplumlarda, dokunulmazlığın bu tür popülist çıkışlara kurban edilmesi, gerçekte siyasetin meşru zeminlerde yapılması olanağının mayınlaması sonucunu doğurur. Nitekim, öyle bir noktaya geldik" şeklinde konuştu.