Dağlık Karabağ’da devam eden çatışma ve sınırda yaşanan gerilime ilişkin olarak Azerbaycan tarafını destekleyen açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’li yetkililer, Ermenistan’da eleştirilere neden oldu.

“Azeri kardeşlerimiz en az kayıpla bu işi inşallah halledecek” diyen Erdoğan’a tepki gösteren Ermenistanlı sivil toplum kuruluşu temsilcisi Sevak Artsruni, Türkiye Cumhurbaşkanı’na hitaben açık bir mektup yayımlayarak geçmişte Erdoğan’a destek veren kesimlerin bugün derin bir hayal kırıklığı içinde olduğunu vurguladı.  

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Aravot (Sabah) gazetesinde bugün yayımlanan açık mektupta, Karabağ’daki çatışmalara Türkiye tarafından eğitilen özel askeri birliklerin de katıldığı ve saldırılarda sivil yerleşim birimlerinin de hedef alındığı belirtildi.  

Erdoğan iktidarının, 1915’te iktidarda olan İttihat ve Terakki hükümetiyle aynı siyasi saiklerle hareket ettiğini belirten Sevak Artsruni, son dönemde Türkiye’deki aydın kesimlere, Karabağ Ermenilerine ve Kürt halkına yönelik olarak uygulanan politikaları buna örnek olarak gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bugüne dek kendisini destekleyen kesimlere “ihanet etmekle” suçlayan Artsruni mektubunda şu ifadelere yer verdi:

“Ermenistan’ın doğu sınırı boyunca savaş var. Türkiye ordusu tarafından eğitilen özel askeri birlikler Ermeni köylerine karşı geniş çaplı operasyonlar gerçekleştiriyor.

Artsakh’taki (Karabağ) Ermeni okulları bombalanıyor, Türk-Azeri askeri birlikleri Ermeni yerleşim bölgelerine girerek silahsız sivil Ermenilere karşı pantürkizm fanatizmini hayata geçirmeye çalışıyorlar.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu mektupla, geçmişte Ermenistan’da ve dünyada size inanıp yeni Türkiye’nin ilk önderi olacağınızı ümit edenler olarak, artık bu hayalinizin gerçekleşmeyeceğini anladığımızı bildirmek istiyorum.

Siz de derin devletin faşizmine uyum sağlayarak bir parçası oldunuz.
Sayın Cumhurbaşkanı, siz bir firarisiniz.

Geçmişteki tüm amaç ve ideallerinizi terk ettiniz, iktidar uğruna bugün kendi düşmanlarınıza; Türk milliyetçiğine hizmet ediyorsunuz.

Sizden demokratik ve liberal reformlar bekleyen uluslararası kamuoyuna ihanet ettiniz. Siz, Türkiye toplumuna ve derin devlet faşizmini kökten bitirme ahtınızdan dolayı sizi iktidara getiren Türk, Kürt ve diğer halklara ihanet ettiniz.

Siyasal İslam’daki yoldaşlarınıza, Nakşibendi kardeşlerinize ihanet ettiniz ve bugün ılımlı, liberal İslam demokrasisi ve vicdan üzerine inşa edilen Türkiye’deki Müslüman toplumun prensiplerine karşı darbe yapıyorsunuz.

Sayın Erdoğan, siz herkese ihanet ettiniz, arkadaşlarınıza, yakınlarınıza, halkınıza, dindaşlarınıza ve tüm insanlığa, çünkü iktidar uğruna her şeyi inkâr edip kendinizi milliyetçilik fanatizmine verdiniz.

Müslüman ve Hristiyan özgür düşünen, özgürlükçü insanlar adına belirtmek isterim ki, Türkiye’deki aydın kesimlere, Artsakh (Karabağ) Ermenilerine ve Kürt halkına yönelik iktidarınızın sürdürdüğü politika, Jön Türklerin siyasi ilkeleriyle aynıdır.

Türkiye’de başkanlık sistemine geçiş yapmak için arzuladığınız Anayasa değişikliğine ulaşma doğrultusundaki alaycı hesaplarınızla, İslami değerlere ve Müslümanlara da ihanet ederek, Türk milliyetçisi, emperyalist, Jön Türk politikasına hizmet ediyorsunuz.

Sayın Erdoğan, siz herkese ihanet ettiniz ve insanlık sizi sadece bir firari olarak hatırlayacak.”