AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner ile Anayasa Komisyonu’nda yer alan diğer AKP’li milletvekillerin geçen Pazartesi günü dokunulmazlık görüşmeleri sırasında HDP’li milletvekillerine ve HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’a yönelik sözlü ve fiziki şiddet uygulayarak saldırıda bulunması, komşu Ermenistan’da da tepkiye neden oldu.

Ermenistan Meclisi bağımsız milletvekili Aragats Akhoyan, HDP’li milletvekillerine yapılan sözlü ve fiziki şiddet içeren saldırıyı müteakiben kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılması teklifini, “faşizm ve diktatörlüğün dışavurumu” olarak nitelendirdi.

Ermenistan’da yayımlanan İravunk (Hak) gazetesinin haberine göre, kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılması teklifi ile asıl olarak HDP’li milletvekillerinin hedef alındığını ve HDP’nin devre dışı bırakılmak istendiğini belirten Milletvekili Akhoyan, “Bu doğrudan faşizm ve diktatörlüğün dışavurumudur” dedi.

Milletvekili Akhoyan, politik analizlerin yer aldığı analitik.am internet sitesine verdiği mülakatta da, Türkiye’de halen yaygın olan Ermeni karşıtlığı ortamına rağmen Garo Paylan’ın cesur bir siyasi temsilci olduğunu belirterek, milletvekillerinin toplumsal değişim ve olumlu dönüşümlerde önemli bir rol üstlenebileceğine dikkat çekti.

Türkiye’nin demokratikleşme sürecine ilişkin olarak eleştiride bulunan Ermenistanlı Milletvekili, Kürt illerinde sokağa çıkma yasakları ve ablukayla birlikte toplu cinayetler yaşandığını, bunu müteakiben ise Diyarbakır’ın Sur ilçesi gibi bazı yerleşim birimlerinin istimlak edildiğini belirterek, “Türkiye bir yandan dünyaya ‘demokratik’ bir ülke olduğunu gösterme iddasında, fakat öte yandan neler yaşandığını görüyoruz” diye konuştu. (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber)