Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda kabul edilen 9 Aralık Uluslararası Soykırım Kurbanlarını Anma ve Soykırım Suçunu Önleme Günü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

9 Aralık 1948’de BM Genel Kurulu’nda kabul edilen Soykırım Suçunu Önleme Sözleşmesi’ne atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, 9 Aralık tarihinin aynı zamanda insanlığa karşı işlenebilecek benzer suçların engellenmesine yönelik olarak mücadelede birlik günü olduğunu ifade etti.

Geçen Eylül ayında Ermenistan’ın gündeme getirdiği ve BM Genel Kurulu’nda kabul edilen yeni bir tasarıyla 9 Aralık tarihinin Uluslararası Soykırım Kurbanlarını Anma ve Soykırım Suçunu Önleme Günü ilan edildiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Sarkisyan, dünyanın farklı ülkelerinde soykırım kurbanları için anma törenleri düzenlendiğini, fakat öte yandan tarihin çarpıtılarak günümüzde de insanlığa karşı benzer suçların işlendiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanlık Basın ve Enformasyon Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre Sarkisyan mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Uluslararası kamuoyu bugün soykırımların kurbanlarının anısı, onuru ve bu suçun önlemesi gününü ilk kez anıyor.

İnsanlığa karşı işlenen bu ağır suçun tekrarlanması, soykırım teriminin yaratılması ve bu temelde 1948 tarihinde Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Konvansiyonu’nun kabulüyle sonuçlandı. Konvansiyon, soykırımların tanımlanması ve soykırımların önlenmesi bakımından insanlık mücadelesinde yeni bir hukuki sayfa açtı.

Günümüz dünyasında ilerici toplumlar, Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü, Auschwitz’in kurtarılışının yetmişinci, Kamboçya Soykırımı’nın kırkıncı yıldönümü ile Ruanda Soykırımı, Pontus Rum ve Süryanilere yönelik olarak uygulanan soykırımların da aralarında bulunduğu, dünyanın farklı bölgelerinde geçen yüzyıl hunharca gerçekleştirilen suçların yıldönümlerini anıyor. Öte yandan ise, insanlık tarihi gözümüzün önünde tahrif edilmeye, çarpıtılmaya devam ediyor, gözümüzün önünde etnik temizlik, kitlesel katliamlar gerçekleştiriliyor, medeniyetin binlerce yıllık kültürel abideleri imha ediliyor ve böylelikle halkların belleği siliniyor.

Bu yüzden, uluslararası kamuoyu, bu en korkunç suçun masum kurbanları anısına saygı gösterilmesi için en iyi yolun soykırımlara karşı ortak mücadele olduğu hususunda, her yıl 9 Aralık’ta bir kez daha bir araya geliyor.

Bu birliktelik sonucunda Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerin çoğunluğu, BM Genel Kurulu’na, soykırımdan sağ kurtulan halkın yurdu olan Ermenistan Cumhuriyeti’nin önerisiyle gündeme getirilen tasarıyı kabul ederek, 9 Aralık tarihini, “Uluslararası Soykırım Kurbanlarını Anma ve Soykırım Suçunu Önleme Günügünü ilan etti.  

Bu inisiyatif, soykırım suçuna karşı uluslararası mücadelede, Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle net bir anlam kazanan yükümlülüğümüzün önemli kazanımlarından biridir.

Bundan böyle, 9 Aralık sadece Soykırım Sözleşmesi’nin kabul edildiği gün olduğu için değil, aynı zamanda BM himayesinde her yıl bugünün anlamı olan “Bir daha asla!” mesajında birleşeceğiz.”