Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan tasarıyı onaylayan Almanya Federal Meclisi Bundestag’ın kararı ve Ermenistan seyahatinde bir kez daha Ermeni Soykırımı ifadesini kullanan Papa Francis’e ilişkin olarak dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Arap televizyonu Al Mayedeen’in sorularını yanıtlayan Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Türkiye’nin Almanya örneğini takip ederek kendi tarihiyle yüzleşmesi gerektiği mesajını verdi.

Bundestag’ın Ermeni Soykırımı kararını değerlendiren Cumhurbaşkanı Sarkisyan Al Mayedeen’e verdiği mülakatta şu ifadeleri kullandı:

“Almanya bu kararla, Türkiye’ye açıkça, ‘Benim yaptığım gibi yap ve bundan zarar görmezsin’ dedi. Almanya Holokost’u tanıyarak bundan bir zarar görmedi. Onlar tarihe net bakarak, kendi tarihleriyle yüzleşti ve şu an kazanan taraftalar. Tarih onlar üzerinde bir baskı kuramıyor. Fakat Türkler şu an kendi tarihlerinin baskısı altında.

Tüm halklar kendi tarihini değerlendirir, fakat bazen önde gelen bireyler ve yönetimler halkını yanlış yola saptırabilir. Ve sonunda halk gerçeği net görerek durumu objektif bir şekilde değerlendirdiğinde bu baskı ortadan kalkar.

Şu an Türkler, ‘Türkiye halkı soykırım yapmaz’ diyor. Biz Türkiye halkını suçlamıyoruz. Tüm devlet aygıtını Ermenileri imha etmek için görevlendiren dönemin yetkililerini suçluyoruz. Şu anda da Türkiye halkını suçlamıyoruz. İnkârcılığı suçluyoruz. Kimse benden Türkiye halkına yönelik olarak olumsuz bir söz duymamıştır.”

YÜZLEŞME SÜRECİNDE SİVİL TOPLUMUN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Son yıllarda İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye’de 24 Nisan’da yapılmakta olan Ermeni Soykırımı kurbanlarını anma etkinliklerine değinen Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, ilerleyen süreçte Türkiye’nin Ermeni Soykırımı’nı tanıyacağına inandığını belirterek şunları söyledi:

“10 yıl önce İstanbul veya Ankara’da Türkiyelilerin Ermeni Soykırımı yıldönümlerinde sokağa çıkarak Ermenilerle dayanışmasını ifade etmesini kimse tahayyül edemezdi. Şu an bu somut bir gerçek ve bundan kaçış yok. Türkiye’nin Ermeni Soykırımı gerçeğini tanıyacağı zaman yaklaşıyor.”

BASKILAR PAPA FRANCIS İÇİN ETKİLİ OLMAZ

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, Katolik Kilisesi’nin ruhani önderi ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis’in geçen ay Ermenistan’a yaptığı ziyarete ilişkin olarak yöneltilen soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Papa Francis’in Ermenistan seyahatini, “Bir arada yaşamayı vaaz eden bir ziyaret” olarak nitelendirdi.

Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle Nisan 2015’te Vatikan’daki St. Peter Katedrali’nde Ermeni Soykırımı kurbanlarını anmak için düzenlenen ayinde, “20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı” diyen Papa Francis’in Ermenistan’a yaptığı ziyarette de Ermeni Soykırımı ifadesini bir kez daha kullanmasına yönelik olarak soruyu yanıtlayan Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, “Bence Papa Francis, bir takım asabi tepkiler veya baskılar sonucu pozisyonunu değiştirecek biri değil” dedi. (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber)