Ermeni kadınlara yönelik saldırıların "münferit değil sistematik olduğunu" belirten İstanbul Feminist Kolektif aktivisti kadınlar, "Kadınlar olarak bu saldırıları hep birlikte sorguluyoruz; çünkü bu saldırıları bize yapılmış gibi hissediyoruz" dedi.

İstanbul Feminist Kolektif aktivisti kadınlar, İstanbul'un Fatih ilçesindeki Samatya semtinde Ermeni kadınlara dönük gerçekleştirilen saldırılara dikkat çekmek amacıyla Kocamustafapaşa Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

"Ermeni kadınlar yalnız değildir" pankartının açıldığı eylemde saldırıya uğrayan kadınların isimlerinin yazılı olduğu, "Ben Maritsayım", "Ben Eva", "Ben Sultan" dövizleri taşındı. Grup adına Ermenice hazırlanan metni Kayuş Çalıkman, Türkçe metni ise Diren Şen okudu.

MÜNFERİT DEĞİL SİSTEMATİK

Ermeni kadınlara yönelik saldırıların münferit olarak gösterilmesi çabalarına yabancı olmadıklarını belirten Şen, "Kadınlar olarak bu saldırıları hep birlikte sorguluyoruz; çünkü bu saldırıları bize yapılmış gibi hissediyoruz" dedi. Türkiye'yi yönetenlerin söylemleri değişmediği sürece bu saldırıların yaşanmaya devam edeceğinin altını çizen Şen, "Son dönemde Ermenilere yönelik devlet katında ve toplumda ırkçı tacizlerin arttığı bir gerçek" diyerek, yaşanan saldırıların münferit değil sistematik olduğuna dikkat çekti. Şen, "Bu nedenle suçluları bulun ve yargılayın diyoruz" diyerek, kadınlar olarak bu saldırıların takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

"KOMŞUMA DOKUNMA"

Kadınlar, açıklamanın ardından katledilen Maritsa Küçük'ün evinin önüne doğru yürüyüşe geçti. Alkış ve zılgıtlar eşliğinde Küçük'ün yaşadığı apartmanın kapısının önüne gelen kadınlar, "Komşuma dokunma", "Eva, Maritsa burada" yazılı pankartları Küçük'ün kapısının önüne bıraktı. Küçük'ün ardından 27 Ocak'ta "faili meçhul" kişiler tarafından saldırıya uğrayan Turfanda Aşık'ın evinin önüne gelen kadınlar, burada da bir süre, "Ermeni kadınlar yalnız değildir" sloganı attı ve daha sonra yürüyüşlerini sonlandırdı.

Öte yandan, yürüyüş sırasında mahalle halkı balkonlara çıkarak kadınlara destek verirken, yürüyüşü yapan kadınların erkek sivil polisler tarafından çembere alındığı görüldü. (Kaynak: Yüksekova Haber / Foto: Bianet, Kızılbayrak)