Gazeteci-yazar Jürgen Gottschlich‘in, kısa süre önce Almanya‘da yayınlanan "Ermeni Soykırımı’nda Almanya’nın Sorumluluğu" kitabından pasajlar da okuyacağı bir söyleşi düzenleniyor.

2 Aralık 2015 Çarşamba günü 19.00-21.00 saatleri arasında düzenlenecek kitap tanıtımı ve söyleşi İstanbul Şişli’de Galeri Birzamanlar’da (Tayyareci Fehmi Sokak 12/C Pangaltı) yapılacak.

Etkinlik sırasında Almanca-Türkçe çeviri de yapılacak. (Etkinliğe sınırlı sayıda katılımcı kabul edilebileceğinden [email protected] üzerinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor)

Kitap hakkında: Birinci Dünya Savaşı’nda şark üzerinde hakimiyet kurmaya çalışan Almanya, müttefiki Osmanlı İmparatporluğu’nu savaşın içine çekti. İmparatorluk ordusunda görev yapan Alman askerlerin gözünde, ülkedeki tüm Ermeniler casus ve haindi, zira sözümona Rus düşmanla işbirliği yapıyorlardı. Ermenilerin Suriye çöllerine tehciri kısa sürede bir soykırıma dönüştüğünde Alman hükümeti, bir milyondan fazla insanın bu soykırıma kurban gitmesini „sert“ ancak „faydalı“ buldu.

Diplomatların ve kilise temsilcilerinin kaygıları görmezden gelindi. Jürgen Gottschlich, olayların geçtiği mekânları ziyaret etti, kurbanların yakınlarıyla görüştü, Alman ve Türk arşivlerini inceledi. Ortaya, soykırımdaki Alman sorumluluğunu tüm boyutlarıyla gözler önüne seren ve bu tartışmalı hadiseye dair tezleri günümüze kadar takip eden, heyecan verici bir tarihi röportaj çıktı.

Yazar hakkında: Berlin’de felsefe ve gazetecilik eğitimi alan Jürgen Gottschlich, Almantaz gazetesinin kurucularındandır. Uzun yıllar gazetenin yardımcı Genel Yayın Yönetmenliğini yapan yazar, 1998 yılından bu yana İstanbul’da yaşamakta ve çeşitli Alman gazeteleri için muhabirlik yapmaktadır.

Yazarla kitabı hakkında yapılan son söyleşiyi (Ermeni Soykırımı'nda Almanya’nın Rolü: Açık ittifak, örtük sorumluluk) buradan okuyabilirsiniz.

(Demokrat Haber)