Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel’deki merkezi, Batı Ermenileri Ulusal Kongresi’nin temsilcilerini ağırladı. 

Fransa’nın başkenti Paris merkezli bir diaspora kuruluşu olan Batı Ermenileri Ulusal Kongresi’nin temsilcileri, HDP’li yetkililerle bugün Brüksel’deki parti merkezinde bir araya geldi. 

Kongre Başkanı Souren Seraydarian, Genel Sekreter Sevak Artsruni, Ermenistan Meclisi Bağımsız Milletvekili ve Kongre’nin Ermenistan temsilcisi Aragats Akhoyan, Küçük Asya halklarının dayanışma koordinatörü Hamo Moskofian’dan oluşan heyeti, HDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Kemal Aktaş ile HDP’nin Avrupa temsilcisi Yasin Suca kabul etti.

Kongre heyeti, HDP genel başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ’la birlikte HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasına ve son dönemde Türkiye’de demokrasi ve insan haklarına yönelik olarak artan hak ihlallerine tepki gösterdi.

Kongre’den yapılan açıklamaya göre, görüşmede her iki taraf için de gündemde olan konular değerlendirildi ve Kongre heyeti son dönemde Türkiye’de yaşanan kaygı veren gelişmelere ilişkin endişelerini dile getirdi. Açıklamada, Kongre’nin HDP eş genel başkanlarının tutuklanması ve Türkiye’deki Kürt nüfusuna karşı gerçekleştirilen kabul edilemez eylemlerin kesin bir dille kınadığı vurgulandı.

Kongre heyeti, Küçük Asya’nın tüm halklarına çağrıda bulunduklarını açıklayarak, tüm halkları, adalet, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün sağlanması doğrultusunda ortak tarihsel hakların savunulması çabalarına katılmaya davet etti.

Basına kapalı olarak yapılan görüşmeye ilişkin olarak Demokrat Haber’e konuşan Kongre’nin Ermenistan Temsilcisi ve Ermenistan Meclisi Milletvekili Aragats Akhoyan, “HDP’li dostlarımızla olumlu ve verimli bir görüşme yaptık. Son dönemde Türkiye’de yaşananları göz önüne aldığımızda, dayanışmamızı ifade etmek istedik. Bugün bile, Van Belediyesi eşbaşkanı dostumuz Bekir Kaya’nın gözaltına alındığını öğrendik. Bunlar endişe duyduğumuz üzücü gelişmeler” dedi.  (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber)