Acılarımız sizin siyasi manevralarınızın dolgu maddesi değil. Hele ‘Başkanlık’ stratejinizin bir taktik hamlesi hiç değil.

Soykırım, sürgün ve daha sürdürülebilir haliyle inkar ve asimilasyon gibi konularda Putin’i başkanlık için rol model alan bir yönetimin Putin’le yarışması son derece yakışır bir durum.

Evet, Putin “soykırımın ne olduğunu ve hukuki boyutunu esasen en iyi kendisi bilir” ancak sizin açıklamanızda olduğu gibi “Türk ve Müslüman halklara” diyerek, özenle adını anmaktan kaçındığınız, bunu yaparken de bir kez daha Rusya’nın eksik bıraktıklarını başka yollarla, örneğin asimilasyon politikalarıyla tamamlamaya çalıştığınız günahlarınızı örtmez.

Çarlık Rusyası’nın soykırım uyguladığı o “halklar” Çerkeslerdir.

Bu topraklarda kendi anavatanlarından fazla nüfusu bulunan Çerkesler,

Hani daha dün Rusya’yla nükleer tesis anlaşması yaparken hiç aklınıza gelmeyen Çerkesler,

Devlet Başkanını kapıdan içeri sokmayıp, sınırdan geri dönmek zorunda bıraktığınız Çerkesler,

Onların vergileriyle aldığınız ve onları vursun diye Gürcistan’a silah gönderdiğiniz Çerkesler,

Atalarının kemikleri üzerinde, Soçi’de olimpiyat düzenlerken, yapılan onca çağrıya, protestoya kulaklarınızı tıkayıp, başbakanlık düzeyinde katılarak soykırımını meşrulaştırdığınız Çerkesler,

Anadolu topraklarına ayak bastıkları andan bugüne dek, kendi kimliklerine yabancılaştırılmış, dilleri ve kültürleri can çekişen Çerkesler,

İnsanlık tarihinin bilinen ilk soykırımına uğramış ama ne yazık ki, kendisine uygulanan soykırım modelinin bir başka halka uygulanmasında rol almış Çerkesler,

Onlarca yıl süren savaştan çıkmış, hastalık ve açlıkla boğuşarak Anadolu topraklarına ulaşmış, bu kez de göçmenlerin askere alınması yasak olmasına rağmen yeni vatanları için savaşmaya zorlanan Çerkesler,

Çaresizliklerinden sonuna kadar yararlanarak, başka pek çok göçmen halkla birlikte Ermeni katliamında kullandığınız Çerkesler.

Siz sadece Ermenilere karşı suç işlemediniz. Çerkeslere, Kürtlere, Alevilere, Süryanilere, Lazlara, Rumlara yani bu topraklarda yaşayan bütün halklara karşı hem suç işlediniz hem de o suçlara ortak etme suçu işlediniz.

Yani şimdi Putin’e Rusya’nın sabıkasını hatırlatmak, sizin epey uzun sabıka dosyanızı ortadan kaldırmaz. Tersine bu iki yüzlü politika, bizi bir kez daha kullanılabilir görme rahatlığı bütün kötü anılarımızı yeniden canlandırır.

Belki de iyi olur.

Yalnız sizin değil, Çerkeslerin de yüzleşmeye ihtiyacı var. Hem sizinle hem de kendileriyle.

Putin’e, Ermeni soykırımını tanıdığı için tepki gösteren kimi Çerkes oluşumlarının varlığı bu ihtiyacın hayati önemde olduğunun kanıtı.

Hayati önemde çünkü bu zihniyet kendi diline, kültürüne, eşitliğine ve özgürlüğüne sahip çıkamaz. Çerkesliği dansa, yemeğe indirgeyen folklorik bir sahiplenmenin getireceği nokta, güç odaklarına yedeklenmek olur.

Yedeklenebilirler ama “Çerkes” olamazlar hele “kanaat önderi” hiç olamazlar.

Soykırım acısını yaşamış bir halkın çocuğu olarak, soykırım suçuna bulaşmış Çerkesleri lanetle anarken, Ermeni halkının acısını, daha ötesi bu kadar ağır bir felaketin yok sayılmasından duyulan acıyı yüreğimde hissediyorum.

Çünkü biliyorum.