Karaman’ın Ermenek ilçesinde, 18 işçinin su baskını sonucu mahsur kalarak hayatını kaybettiği Has Şekerler Madencilik’e ait maden ocağında faciadan dört ay önce yapılan son teftişte, toplam sekiz ‘mevzuata aykırılık’ tespit edilmesine karşın şirkete sadece idari para cezası kesildiği ortaya çıktı.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in Ermenek’te 28 Ekim 2014’te yaşanan faciaya ilişkin soru önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in verdiği yanıtta, 19 ve 20 Haziran 2014 tarihinde yapılan son teftişte para cezası uygulanan eksiklikler şöyle sıralandı:

1- Yeraltı ocağındaki ilkyardım odasında uygun talimatlar bulunmamaktadır.

2- Ocakta zincirleme patlamaları engellemek amacıyla kurulması gereken, yerdeki kömür tozunun bastırılmasını sağlayarak havaya kalkmasını önleyecek herhangi bir patlama barajı (taş tozu veya su kullanılarak oluşturulmuş) bulunmamaktadır

3- Ocak genelinde bacalarda yapılan ilerleme ve hazırlık çalışmalarında kontrol sondajları yapılmamaktadır.

4- Ocak genelinde tahkimat bağlarının fırça, kama ve takozla irtibatlandırılması ve çintilerin yan ve üstlerden galeri cidarına sıkılanması hususunda eksikler bulunmaktadır.

5- Yan baskılar sonucunda kesitin daraldığı ve düzenli olarak tamir tarama yapılması gereken bölümler mevcuttur. İşyerinde yangın tatbikatı yapılmış olup özellikle yeraltı ocağında yaşanabilecek bir acil durum hususunda ve genel meydana gelebilecek acil durumlar hususunda güvenlik tatbikatı yapılmamıştır.

6- Yeraltı ocağında toplam altı adet bekleme barajı bulunmaktadır. Bu barajların arkasında kalan galerilerdeki gaz miktarının ölçümü için numune borusu bulunmamaktadır.

7- Çalışanlara verilen çizmeler malzeme düşmesi ve darbeye karşı burun koruyucu özellikte değildir.

8- Yeraltı ocağında martopikör ile çalışan çalışanların maruz kaldığı titreşimin boyutları ve buna özgü sağlık muayeneleri ile ilgili herhangi bir kayıt görülememiştir.Devlet de şirket de kusurlu bulunmuştu

Karaman’ın Ermenek ilçesindeki Has Şekerler Madencilik’e ait madende 18 işçinin su baskını sonucu mahsur kalarak hayatını kaybettiği faciada devlet, şirketle birlikte kusurlu bulunmuştu.

Faciaya ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda, Ermenek Cenne Linyit İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Mesul Müdürü Abdullah Özbey, Has Şekerler Madencilik şirketinin sahibi ve Mesul Müdürü Saffet Uyar ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) denetmenler nezdinde ‘asli kusurlu’ sayılmıştı.

Kaynak: DİKEN