Karaman'ın Ermenek ilçesinde 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili yargılanan tutuklu sanıklar maden ocağının sahibi Saffet Uyar ve teknik nezaretçi Ali Kurt'a, ayrı ayrı 13 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
 
Ermenek’te 2014 yılı Ekim ayında 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamıyla ilgili 2'si tutuklu 16 son duruşması görüldü.
 
Patron olan tutuklu sanık Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar 13 yıl 9 ay, tutuksuz yargılanan ruhsat sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesinin o dönemki Müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey, 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
 
Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün başlayan ve bugün sona eren duruşmada sanıklar hakkında karar çıktı. Duruşmaya tutuklu sanıklar Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar, taraf avukatları ve ölen madencilerin aileleri katıldı.
 
İddianameyi ve mütalayı hazırlayan Cumhuriyet Savcısı Timur Çadırcı'nın son kararnamede Çankırı'ya atanması nedeniyle yerine davaya Başsavcı Bilgehan Yücel katıldı.
 
Duruşmada, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün 18 yetkilisi hakkında 'Görevi Kötüye Kullanma' suçundan Danıştay kararı ile soruşturmaya izin verilmesinin ardından, Ermenek Asliye Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan iddianame okundu.
 
Ardından Cumhuriyet Başsavcısı Yücel, MİGEM dosyasının da mevcut dava dosyasıyla birleştirilmesini talep etti. Mahkeme heyeti talebi reddetti. Duruşmada avukatların son sözleri dinlendi. Ardından duruşmaya bugün sabah devam etmesi için ara verildi.
 
SANIKLARA CEZA
 
Bugün yeniden başlayan duruşmada mahkeme heyeti sanıklar hakkındaki kararını açıkladı.
Cumhuriyet Savcılığı'ın iddianamesinde ve duruşmada mahkemeye sunduğu mütalaasında sanıkların 'Bilinçli taksirle birden fazla ölüme neden olma' suçundan yargılanmasını talep etti. Mahkeme heyeti sanıkların cezasını 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçu olarak değerlendirdi.
 
Buna göre, tutuklu sanıklardan Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar 13 yıl 9 ay, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi teknik nezaretçisi tutuklu Ali Kurt 13 yıl 9 ay, 'resmi belgede sahtecilik' suçundan da 2 yıl 1 ay; olayın ardından tutuklanan ve geçen 4 Mayıs günü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan ruhsat sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesinin o dönemki Müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey, 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Diğer tutuksuz sanıklar Has Şekerler Madencilik şirketinin maden mühendisleri Cemile Karaca 6 yıl 8 ay,  yaklaşık 3 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan ve hakkında yeniden tutuklama kararı çıkarılan ancak halen yakalanamayan Yavuz Özsoy 18 yıl 9 ay, aynı şirketin iş güvenlik uzmanı Engin Yetim 5 yıl 6 ay, barut biriminde görevli işçi Naci Özsoy, 'Evrakta sahtecilik' suçundan 3 yıl 1 ay hapis cezası aldı.
 
BERAAT EDENLER
 
Has Şekerler Madencilik şirketinin maden mühendisi Nuray Yetiş, Ermenek Cenne Linyit Kömür İşletmeleri Müdürü Mehmet Zeybek ile eski yönetici ve çalışanlar Hayrettin Kirazcı, Hüseyin Hüsnü Özbey, Ojen Ünlü, Cemal Demircioğlu, Şerafettin Zeybek, Ahmet Dağdeviren, Mustafa Ayan beraat etti.