29 haftadan önce doğan prematüre bebeklerin akciğerlerinin korunması için en iyi yöntemin, bebeğe dakikada 600 soluğa denk düşen aşırı hızlı ventilasyon desteği (HFOV) verilmesi olduğu açıklandı.

Halen prematüre bebeklere ortalama dakikada 30 kadar solunum desteği veriliyor.

New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan araştırmaya göre ise akciğerlere uzun erimde daha iyi işlev kazandırılması için çok daha hızlı ama derin olmayan solunum desteği sağlanması gerekiyor.

319 BEBEK İNCELENDİ

Araştırma ekibi, 29 haftadan önce doğmuş olan 319 bebeği, doğumdan ergenlik yıllarına kadar geçen süre boyunca incelemeye aldı.

Doğumdan bir saat sonra geleneksel ventilasyon yöntemi uygulanan bebeklerin akciğerleriyle, yüksek frekanslı osilatör ventilasyon (HFOV) desteğine alınan bebeklerin akciğerlerindeki gelişim karşılaştırıldı.

11-14 yaşlarına geldiklerinde, bebekliklerinde HFOV uygulamasına alınan çocukların solunum yollarının daha iyi durumda olduğu görüldü.

Prematüre bebeklerin aşırı hassas akciğerlerine, geleneksel tedavi yöntemleri yerine HFOV ile düşük hacimli solunum desteği sağlanmasının organlarda daha az tahribat yarattığı düşünülüyor.

Uygulanan farklı destek, çocukların günlük yaşamlarında bir etki yaratmış görünmüyor.

"BULGULAR HEYECAN VERİCİ"

Londra'daki King's College'dan Prof. Anne Greenough, prematüre doğum sonrası dönemde akciğerlerde görülen farklılıkların ergenlik yıllarında da sürüyor olmasını, heyecan verici bulduklarını kaydetti.

Prof. Greenough, geleneksel solunum desteği verilen bebeklerin akciğer işlevlerinin daha kötü seyretmesinin, ileriki yaşlarda bu insanları hastalıkların veya sigara kullanımının etkilerine karşı daha korunmasız bıraktığını söyledi.

İngiltere'de her yıl 60 bin kadar bebek erken doğuyor. (BBC TÜRKÇE)