Halime Yelmez isimli bir kadının geçtiğimiz yıl kocası tarafından boğularak öldürülmesi ile ilgili Adana 5inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında ağırlaştırılmış müebbet istenen Hasan Yelmez hakkında haksız tahrik indirimi ve iyi hal uygulanarak verilecek olan ceza 23 yıla, iyi hal uygulanarak 19 yıl 2 ay’a düşürüldü.

Ağır tahrik indiriminin gerekçesinin eşini öldüren Hasan Yelmez’in “Öldürmeden önce erkekliğime laf etti” demesi olduğunu dile getiren Baro Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Ebru Çatıkkaş, “Halime çıkıp da kendini savunabilecek durumda değil sadece bunu kabul ederek indirim vermeleri doğru değil” dedi.

ANNE: İNDİRİMİ KABUL ETMİYORUZ

Halime Yelmez’in annesi Aliye İnal, kocasının kızını öldürmeden önce çocuğu evden çıkardığını belirterek cinayetin planlı olduğunu, indirim almak için kızına iftira atıldığını söyledi. İndirimleri kabul etmediklerini dile getiren İnal, kızının katiline müebbet verilmesini istedi.

Aynı gün, dört buçuk aylık hamileyken kocası tarafından tarlaya götürülerek tabanca ile öldürülen Burcu Çiftçi’nin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşması vardı. Savcının eşini öldüren Mehmet Çiftçi için mütalaasında ağırlaştırılmış müebbet istediği davanın karar duruşması 11 Mayıs’ta görülecek.

YASAL DÜZENLEME GEREKLİ

Davaları takip eden Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İnönü Parkı’nda ailelerle birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi. Boşanmak istemesi üzerine mal paylaşımı davası olan, kızı ile birlikte kocası tarafından öldürülen Semire Balık’ın ailesinin de katıldığı açıklamada platform üyeleri ve aileler Kadın cinayetlerine yönelik indirimlerin kaldırılmasını istedi.

Platform adına konuşan Elif Karan, sanık avukatının savunmasında töre cinayetlerinde indirim uygulanmasının önüne geçen “töre saiki” uygulaması gibi bir uygulamanın bu suçta söz konusu olmadığını belirterek indirim istediğini söyledi.

Meclise seslenen Karan, benzer uygulamanın kadın cinayetlerinde de uygulanmasını istedi. Karan davayı temyiz edeceklerini söyledi. (Evrensel)