HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, TBMM’de söz alarak Adalet Bakanlığı'nı "Erkek şiddeti ile mücadele ettiğini söyleyenler, 25 Kasım’da kadınların bacaklarını kırdı. Öldürmeye teşebbüs etti. Bacak kıranlara, öldürmeye teşebbüs edenlere soruşturma yok ama kadınlara gözaltı ve yurt dışına çıkış yasakları var" sözleriyle eleştirdi.

TBMM Genel Kurulu’nda, bugün TBMM, Adalet Bakanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, Sayıştay, Danıştay ve Yargıtay 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifleri ve 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifleri görüşülüyor.

Adalet Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP'li siyasilerin de yargılandığı Kobani Davası'nı hatırlattı. Gülüm, şunları söyledi:

"Memlekette adaleti Kobani kumpas davasından anlatayım. 2014 yılı ekim ayı, IŞİD çeteleri Kobani’ye saldırıyor. Kobani halkı direniyor. Türkiye’de de Kobani halkının yanında olanlar protesto gösterileri yapıyor. Ama gelin görün ki bu direnişten rahatsız olanlar var. İktidar, ‘Kobani düştü düşecek’ diye sevinç naraları atıyor. Arkasından karanlık güçler devreye giriyor ve yaşamını yitirenler oluyor. Aradan tam 6 yıl geçiyor, bu arada hiçbir soruşturmada gelişme yok, ama 6 yıl sonra birdenbire yalancı, gizli tanığıyla aslında bir kumpas dosyası ile arkadaşlarımız tutuklanıyor. Özel olarak atanmış savcılar, kolluk gücü eliyle yargıçlar marifetiyle yürütülüyor bu soruşturma. Ama sorsanız Türkiye’de yargı bağımsız. Üstelik bu soruşturma, partimize açılan kapatma davası ile birlikte yürütülüyor. Tam bir kumpas kuruluyor."

Gülüm, "Kobani kumpas davasının savcısı tam talimatlı özel bir savcı anlaşılan. Öyle ki 29 Kasım’da yapılan ev baskınlarında gözaltında alınan 21 kadın arkadaşımız hukuk dışı mesnetlerle soruşturmayı başlatan savcı aynı savcı. Ne tesadüf öyle değil mi? Kadın arkadaşlarımızın 8’i tutuklandı; 13’ü hakkında ise ev hapsi kararı verildi. Ev hapsi nedir? Kelepçedir. Peki siz kelepçeyi kime getirmiştiniz? Güya kadınlara şiddet uygulayan erkeklere uygulayacaksınız. Ama bugün sadece uyguladığınız yer toplumsal muhalefetin kendisi" diye konuştu. 

Kadınlara yönelik şiddeti gündeme getiren HDP'li Gülüm, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Erkek şiddeti ile mücadele ettiğini söyleyenler, 25 Kasım’da kadınların bacaklarını kırdı. Öldürmeye teşebbüs etti. Bacak kıranlara, öldürmeye teşebbüs edenlere soruşturma yok ama kadınlara gözaltı ve yurt dışına çıkış yasakları var. Her gün kazanımlarına saldırılan kadınlar bir yandan yoksulluğun pençesinde bir yandan erkek ve erkek devleti şiddetinin altında. Sadece kasım ayında 30 kadın cinayeti işlendi bu ülkede. 20 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 30 kadından 9’u boşanmak istemişti; barışmayı reddetmişti, evlenmeyi, ilişkiyi reddetmişti. Kendi hayatları konusunda kendileri karar vermek istemişti. Öldürüldü. Siz de boşanmayı engelle komisyonları kuruyorsunuz. Kadınları aileye, kocaya, babaya mahkûm etmeye çalışmıyor musunuz? Aynı zihniyet değil mi?”

Kaynak: ANKA