AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın güvencesiz 'tam kapama' kararına tepki gösteren Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, "Herhangi bir destek paketi açıklanmadan kapanmak milyonlarca haneye aç kalın demektir" dedi. Baş, kapanma döneminde alkol satışının yasaklanmasına da, "Ne yapmak istediğinizi açık açık söyleyin, biz de haddinizi bildirelim" sözleriyle tepki gösterdi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Baş, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen kabine değişikliğine ilişkin, "Bakanlardan biri oldukça görkemli bir şekilde veda etti görevine. Hani hırsızlık bir bağımlılıksa deyim yerindeyse ‘altın vuruş’ yapıp gitti. Gider ayak halkın birikimlerini eşiyle birlikte işlettiği şirket aracılığıyla bir güzel cebe indirdiği ortaya çıktı" dedi.

PEKCAN HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

"Çalıp çırpıyorlar; kendilerini, eş-dost akrabayı yandaşı zengin ediyorlar, sonra kaçıp gidiyorlar. Yok öyle yağma" diyen Baş, Pekcan hakkında suç duyurusunda bulunduklarını duyurdu.

Baş, konuşmasının büyük bölümünü dünkü Kabine toplantısının ardından duyurulan 18 günlük tam kapanma kararına yönelik eleştirilerine ayırdı.

"Salgın kontrolden çıkmadan neden tam kapanma ilan edilmedi?" diye soran Baş, şöyle konuştu:

“İnsanlarımızı her geçen gün daha yoksul, daha sefil, daha fakir hale getiriyorlar bilerek ve isteyerek. Lebaleb kongrelerin, Sağlık Bakanı’nın bile utanmadan saklanarak katıldığı yüzlerce kişilik cenazelerin ardından dün tam kapanma kararı açıkladılar. İlk söylenmesi gereken şudur; üç hafta tam kapanma mümkünmüş, peki o zaman niye salgın kontrolden çıkmadan önce ilan edilmedi ve o kadar insan niye öldü? Tam kapanma açıkladılar ama açıklayamadıklarını konuşmamız gerekiyor.

'GÜNLÜK ÇALIŞIP KAZANAN MİLYONLARCA İNSAN NE YAPACAK?'

“Sokakta simit satan, ayakkabı boyayan, çöp toplayarak geçinenler için; evlere temizliğe giden, atölyede tekstil işi yapanlar için; işsiz bıraktıkları ressamlar, heykeltıraşlar, müzisyenler için, çocuklu anneler için, öğrenci evinde aç karnına ders çalışıp online sınavlarına hazırlanan gençler için tek bir kuruş destek açıklamadılar. Ey iktidar, günlük çalışıp kazanan milyonlarca insan ne yapacak?

Sayenizde işsiz kalan zaten nefes alıp vermek için bile mücadele eden 10 milyona yakın işsiz yurttaşımız ne yapacak?
Akıl, bilim dışı yönettiğiniz salgın sürecinde dükkanını açamayacak küçük esnaf nasıl yaşayacak? Pandemi sürecinde patronların az eleman çalıştırıp bir de üstüne ‘siparişin yetişmiyorsa yolda öl’ dediği motokurye kardeşlerimiz için hiçbir hukuki düzenleme açıklamadılar.

Kapanmanın sağlık gerekçelerini haklı bulmakla beraber hem birçok sektörde çalışanların daha fazla çalışmasını zorlayan hem de gelirsiz kalacak milyonlar için herhangi bir destek paketi açıklanmadan kapanmak milyonlarca haneye aç kalın demek. Bir yandan kuryeler, market çalışanları depo çalışanları, kargo işçileri aşırı iş yükü altında ezilecek ama bir yandan milyonlarca insan ‘çalışamayacak’ gelir elde edemeyecek."

ALKOL YASAĞINA TEPKİ: NE YAPMAK İSTEDİĞİNİZİ AÇIKÇA SÖYLEYİN

Baş, İçişleri Bakanlığı genelgesinde yer almamasına rağmen kapanma süresince alkol satışının yasaklanmasına da sert sözlerle tepki gösterdi.

"Böylesi bir adım herhangi bir hukuki dayanağı olmayan tümüyle keyfi bir adımdır" diyen Baş, "Açık çağrı yapıyoruz; niyetiniz neyse açık açık söyleyin biz de haddinizi bildirelim. Bu iktidar Türkiye halklarının tümünü kendi istediği gibi yaşamaya zorluyorsa biz de bunun tam karşısında olacağız" diye seslendi.

'1 MAYIS'I YASAKLAMAK İÇİN 30 NİSAN'DA İLAN ETMEK YÜZSÜZLÜKTÜR'

Pandemi yasaklarının 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nı da kapsadığını hatırlatan Baş, "Ayasofya açılırken, 15 Temmuz ile ilgili etkinlikler yapılırken, lebalep kongrelerde virüs yayılımı artırılıp ülke kıpkırmızı olurken Covid tehlikesi düşünmeyenler, 23 Nisan söz konusu olunca 1 Mayıs söz konusu olunca, halkımız-işçiler hakkını arayacağı zaman ne hikmetse iktidarın aklına pandemi geliyor" dedi.

Baş, "İktidarın pandemi bahanesiyle her istediğini yapabileceğini düşünüp 1 Mayıs’ı yasaklamak için 30 Nisan gününde başlayan ‘tam kapanma’ ilan etmesi yüzsüzlüktür" tepkisini gösterdi.