AKP’li eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın Venezuela ziyareti hakkındaki tartışmalar sürüyor.

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in uyuşturucu rotasına dair iddiaları ardından gündeme gelen ziyaret için bugüne kadar birçok açıklama yapıldı.

Son açıklama ise, ziyaret hakkında ilk açıklamayı da yapan isim olan AKP Milletvekili Serkan Bayram’dan geldi.

Erkam Yıldırım’ın Venezuela ziyareti hakkında bugüne kadar yapılan açıklamalar şöyle:

1. AÇIKLAMA | BAYRAM: SOSYAL PROJELER İÇİN GELDİ

23 Mayıs 2021’de açıklama yapan AKP’li vekil Serkan Bayram, 4 Aralık 2020 tarihinde, Türkiye Dostluk Grubu olarak Venezuela’ya gittiklerini dile getirmiş ve şöyle konuşmuştu:

Erkam Bey de kendi imkanları ile gelmişti, resmi heyetin içinde değil. Böyle resmi ziyaretlere iş adamları da katılıyor, DEİK gibi… Burada da Erkam Bey, kendi imkanları ile heyet dışında bir katılım gösterdi. Sosyal projeleri vardı. Filistin Camisi’nin yapım süreci vardı. Oraya destek olundu. Maarif Vakfı’nın okulunun resmidir, o. Hastane vardı, pandemi nedeniyle sıkıntıları vardı. Hayırsever iş adamı olarak müteşekkir olduk. Denk geldik, ondan sonra da dönüldü.

2. AÇIKLAMA | BİNALİ YILDIRIM: MASKE VE KİT GÖTÜRDÜ

23 Mayıs 2021 akşamı, AKP İstanbul İl Başkanlığı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelen Binali Yıldırım, görüşme ardından gazetecilere şu açıklamayı yaptı:

Oğlum Venezuela'ya gitmiştir. Orada bahsedildiği gibi ocakta, şubatta değil geçen sene aralık ayında gitmiştir. Beraberinde de Covid ile mücadele amacıyla orada ihtiyaç sahiplerinin tespiti, maske gibi birtakım malzemeler götürüp dağıtmıştır. Ziyaret amacı da bundan ibarettir. O esnada Venezuela'da seçim olduğu için Türkiye Dostluk Grubu da oradaydı, bu münasebetle de onlarla birlikte oldu. Bazı sosyal medya paylaşımlarında resmi heyetle gittiği ifade ediliyor. Bu da gerçek dışıdır, yanlıştır. Kendi imkanlarıyla kendi biletini alarak, masraflarını karşılayarak o ziyareti gerçekleştirmiştir.

3. AÇIKLAMA | YILDIRIM: ÇELİŞKİ YOK

Gazeteci Cüneyt Özdemir, 24 Mayıs’ta yaptığı yayında, Binali Yıldırım’ın açıklaması (Maske ve test kiti götürdü) ile AKP’li Serkan Bayram’ın (Sosyal projeler için geldi) açıklamasının arasındaki çelişkiye dikkat çekti.

Özdemir’i arayan Yıldırım, konuya dair bir açıklama daha yaptı. Gazeteci Cüneyt Özdemir, Binali Yıldırım’ın açıklamasını şöyle aktardı:

Biraz önce Sayın Binali Yıldırım telefonla aradı ve oğlu ile ilgili Venezuela gezisine dair yanlış bir algı oluşturulduğunu belirtti. Oğlunun Venezuela'yı biraz meraktan biraz da iş adamı olarak yeni fırsatlar var mı diye sadece bir kez Aralık ayında ziyaret ettiğini söyledi. Heyetten ayrı gayrı Resmi olarak geziye katıldığını kendi imkânları ile covid ile mücadelede kullanılacak malzeme götürdüğünü (başka ülkelere ziyarete gittiğinde de götürüyormuş) ayrıca çeşitli hayır işlerinde de bulunduğunu belirtti. Venezuela'daki hayır işlerini ise prensip olarak (genelde) söylemeyi uygun görmedikleri için açıklamasında özellikle belirtmediğini ve diğer açıklamalarla herhangi bir çelişki olmadığını da ekledi.

HABER | GÜMRÜKTE KAYIT YOK

Suç örgütü lideri Peker’in, uyuşturucu güzergâhı ile ilgili iddialarına yanıt veren eski Başbakan Yıldırım’ın açıklamaları iki ülke arasındaki gümrük kayıtları ile uyuşmadı. Cumhuriyet’in 31 Mayıs tarihli haberinde yer alan gümrük kayıtlarına göre, 1 Ekim-31 Aralık 2020 tarihleri arasında Türkiye’den Venezuela’ya hiçbir maske sevkiyatı yapılmadığı ortaya çıktı.

YANDAŞ DEVREDE | SELVİ’DEN TEPKİ ÇEKEN İZAHAT

Yandaş Hürriyet yazası Abdülkadir Selvi ise, 1 Haziran’daki yazısında Erkam Yıldırım’ın götürdüğü iddia edilen test kiti ve maskelerin yanında taşıyabileceği miktarda olduğu için gümrük kayıtlarına girmediğini öne sürdü.

Selvi, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Bu kez de 1 Ekim-31 Aralık 2020 tarihleri arasındaki gümrük kayıtlarında Venezuela’ya maske sevkiyatı yapılmadığı gündeme getirildi. Erkam Yıldırım’ın yardım maksadıyla götürdüğü test kiti ve maskenin yolcunun yanında taşıyabileceği miktarda olduğu için gümrük kayıtlarında yer almadığı ifade edildi.”

4. AÇIKLAMA | BAYRAM: TOPLASAN İKİ KOLİ ETMEZ

Bugün bir açıklama daha yapan AKP’li Serkan Bayram, götürülen maskelerin 1-2 koli bile etmediğini söyledi.

Sözcü’den İsmail Saymaz, Bayram’la yaptığı görüşmeyi şöyle aktardı:

Bayram, maske ve kit tartışması için şöyle konuştu: Giderken kendileriyle beraber 1-2 koli maske ve kit vardı. Gümrüklük iş değil. Tırlar veya gemilerle ihraç edilen mal değil. Toplasan iki koli etmez. Badem şekeri de götürdük, onu da mı anlatalım? Baklava götürdük, onu da mı anlatalım?”

Maske ve kitlerin Türk iş adamları ve ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını anlatan Bayram, “İhracat babında düşünmemek lazım. Erkam bey hayırsever bir iş adamıdır. Başbakanımızın oğludur. Bir insanı karalamak veya niyet okumak hiçbir Türk vatandaşına yakışmaz” dedi.

Yıldırım’ın bu ülkede yatırımı olmadığını savunan Bayram, ne şekilde davet edildiği sorusu üzerine “Ben Erkam ve Binali beylerin avukatıyım. Venezuela’ya hiç gitmemiş. ‘Buyrun gelin’ dedik” diye konuştu.

Kaynak: BirGün