Kadına yönelik şiddete karşı mücadelede kadınlar yalnız değil. Egemen erkek kimliğine karşı çıkan erkekler de, “biz erkek değiliz” diyerek mücadeleye katılıyor.

Göksun YAZICI / BİA

Erkekler, "erkek anlayışı"ndan kaçınarak, kadınların adına değil kendi adlarına konuştukları yeni bir siyaset geliştirdi: "Biz Erkek Değiliz!"  Erkekler, kadınların "egemen" ile olan mücadelesine, egemen olmayı reddederek katılıyorlar.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin(ESP) içinde kurulan Sosyalist Kadın Meclisleri'nin (SKM) başlattığı "Kadına Yönelik Şiddete Karşı 1 Milyon İmza" kampanyası dahilinde, ESPli erkekler de, "Kadına Tecavüz ve Şiddet Erkeklikse, Biz Erkek Değiliz" kampanyasına başladılar.

Kampanya dahilinde, ESPli erkekler hem 1 milyon imza toplamaya yardım ediyorlar hem de kadına yönelik şiddete sorunlaştıran "erkeklik atölyeleri" düzenliyorlar.

ESP Genel Başkan Yardımcısı Alp Altınörs, bianet'e yaptığı açıklamada, erkeklik atölyelerinde gündelik hayatın her anında kadına yönelik şiddet ve tahakkümü tartıştıklarını belirten Altınörs, "erkekler olarak kendimizi fark etmeyi ve dönüştürmeyi amaçlıyoruz" diyor.

Özel mülkiyetin tetiklediği, kadını mülk edinme anlayışına karşı mücadele ettiklerini söyleyen Altınörs, "Erkek Değiliz" kampanyasında Latin Amerikalı devrimci kadınların bir sözünden yola çıkmışlar: "Bizim kocalarımız dışarıda Che Guevera, evde Pinochet". ESPli erkekler, evin içinde bir "despot" olmamak için "biz erkek değiliz" diyorlar.

Fakat evde despot olamamak da yeterli değil, Altınörs bütün tahakküm ilişkilerinin birbirini beslediğini söyleyerek "sosyalistler olarak nasıl Kürt meselesine duyarsız kalamazsak, erkekler olarak da kadınların karşılaştığı şiddete karşı duyarsız kalamayız" diyor. "Kadına yönelik şiddet ve tahakküm bizim temel meselelerimizden biri" diyen Altınörs, ESPli erkeklerin canla başla imza toplama kampanyasına katıldığını söylüyor.

Biz Erkek Değiliz İnisiyatifi

İlk eylemini, 19 Nisan 2008 tarihinde yapan Biz Erkek Değiliz İnisiyatifi (BEDİ), Pippa Bacca'nın tecavüz edilip öldürülmesi üzerine harekete geçmiş. Farklı mücadelelerden bağımsız kişilerin oluşturduğu BEDİ Türkiye'deki ilk "erkek değiliz" kampanyası olma özelliği taşıyor.

İnisiyatif'ten Yavuz Atan, bianet'e yaptığı açıklamada, "Bacca'nın öldürülmesi bardağı taşıran son damla olmuştu, uzun zamandır düşündüğümüz tepkiyi o zaman verdik" diyor. Feminist grupların kendilerine karşı olumlu tepki verdiğini söyleyen Atan, "ESP’li arkadaşların da böyle bir kampanyaya girişmesini olumlu buluyorum, demek ki bizim tepkimiz erkekler tarafından da olumlu karşılanmış".

Atan "Egemen özgür değildir, tutsaktır; biz erkeklere dayatılan egemen kimliği reddederek aslında kendi özgürlüğümüz için mücadele ediyoruz" diyor. "Bizler iktidarsız bir dünya istiyoruz" diyen Atan, kimliksiz bir dünya için mücadele ettiklerini vurguluyor.

Erkek olmak istemeyen erkeklere bir de haber var: BEDİ, 9 Mart tarihini, "kadına yönelik şiddete karşı erkeklerin eylem günü" ilan etti; erkekleri erkekliklerini bırakıp, kadına yönelik  tahakkümle mücadele etmek için sokağa davet ediyorlar. (GY)