CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba Şanlıurfa'da 2 asker arkadaşını öldürdükten sonra intihar ettiği açıklanan er Umut Aslan'la ilgili olarak ortaya atılan iddiaları meclis gündemine taşıdı.

Veli Ağbaba'nın Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması için verdiği soru önergesi şöyle: 

"Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi, Suriye yakınındaki Boztepe Karakolu'nda nöbet tuttuğu sırada cinnet getirdikten sonra iki asker arkadaşını öldürdüğü ve daha sonra intihar ettiği öne sürülen piyade er Umut Aslan ve olay hakkında soruşturma devam etmektedir. Olayla ilgili olarak Piyade Çavuş Ramazan Yel ile Piyade Onbaşı Kadir Yıldız'ın şehit olduğu söylenmiş intihar eden Piyade Onbaşı Umut Aslan'ın ise şehit olarak değerlendirilmediği Genelkurmay Başkanlığı tarafından ilan edilmiştir. Bu süreçte basına yansıyan haberlerde ve Umut Aslan'ın ailesinin yapmış olduğu açıklamalarda olay hakkında gerekli incelemeler yapılmadan aceleci bir şekilde yargıda bulunulduğu iddiaları mevcuttur.

Bu çerçeveden hareketle,

1- 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcısı, er Umut Aslan'ın psikolojisinin bozuk olduğuna ilişkin herhangi bir bulguya rastlamamış, sıralı komutanları, arkadaşları ve ailesi tarafından da bilinen bir sorununun olmadığı söylenmiş iken erin cinnet getirdiği kanaatine nasıl varılmıştır?

2- Tarafınızdan yapılan açıklamaya göre erin telefonunda “Seni terk ediyorum" mesajı olduğu ve bu nedenle cinnet getirdiği tespitine yer verildiği doğru mudur? Cep telefonunda bulunan bir mesajın kişinin cinnet getirdiğine kanıt olarak değerlendirilmesi mümkün müdür?

3- Askeri yetkililer tarafından olay vuku bulduktan sonra er Umut Aslan'ın ailesine oğullarının “karşıdan açılan ateş sonucu" şehit olduğu söylenmiş midir? Söylenmişse, daha sonra bu açıklamanın değiştirilmesinin sebebi nedir?

4- “Can Dostum" ismi ile sürdürülen uygulamanın amacı nedir? Askerlerin psikolojilerin iyi olabilmesi adına herhangi bir faydası var mıdır?

5- Kışlalardaki rehberlik ve danışma merkezlerinin askerlerin psikolojik durumları ile yeterli izleme ve rehabilitasyon işlevleri bulunmakta mıdır?

6- Son 12 yılda kışlalardaki intihar vakalarında yaşanan artışın sebebi nedir? 2002-2014 yılları arasında intihar eden asker sayısı kaçtır? İntihar vakalarının önlenebilmesi adına Bakanlığınızın ve Genel Kurmay Başkanlığının yürüttüğü herhangi bir girişim var mıdır?"