Ak Parti-Cemaat çatışması son 10 yıldaki birçok davayı sorgulanır hale getirdi. Fethullah Gülen Grubu’nun emniyet ve yargı içindeki yapılanmasının birçok operasyonda suiistimal yaptığı inancı Ak Parti tarafından da paylaşılır hale geldi. KCK, Oda tv, Devrimci Karargah, ÇHD, Balyoz, Ergenekon vb davalarındaki hukuksuzluklar sürekli gündeme geliyordu. Hükümet henüz diğer davalar için görüş belirtmedi ancak orduyu ilgilendiren Ergenekon ve Balyoz davalarına ilişkin yeniden yargılama yolunun açılabileceği sinyalini verdi.

İktidar Partisi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir süreden beri dile getirdiği ‘adil yargılama’ konusundaki itirazlarını dikkate alacak ve bu çerçevede Ergenekon ve Balyoz davalarındaki sanıkların itirazlarını gidermek için yasal düzenleme yapılabilecek. Buna ilişkin ilk sinyal, Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’dan geldi. Elitaş, Hürriyet’e yaptığı değerlendirmede, daha önceki yargı paketlerinde yeniden yargılamanın yolunu açan düzenlemeler yaptıklarını dile getirdi. Ancak bu düzenlemelerin beklenen sonucu doğurmadığı eleştirilerinin anımsatılması üzerine Elitaş, şöyle konuştu:

YOLUNU AÇARIZ

“Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) önceki gün yaptığı açıklamadaki husus, yargılamalarda hukuka riayet edilip edilmediğine ilişkin endişe ve tepkilerdir. Biz art arda yaptığımız yasal düzenlemelerle yeniden yargılamanın önünü açmıştık. Ancak bu konuda yetki mahkemelerde. İnsanların mağduriyetini önlemek için gerekirse yine yasal düzenleme yaparız, bunun yollarını ararız. İzliyoruz, bir savcının şahsi hesaplarla hukuk dışı yollarla polise yaptıramadığını, jandarmaya yaptırmak istediği ortaya çıkıyor. Ancak jandarma ve ardından da TSK, bu görevin kendilerinde olmadığını ve siyasete karışmayacaklarına ilişkin açıklama yaptı. Kendi yasalarının verdiği görevin dışında bir görevleri olmadığını anımsattılar. O savcı adeta orduyu göreve çağırmış ve darbe çağrışımı yapılmıştır.”

YENİDEN GÖRÜLMELİ

AK Parti içerisinde yapılan toplantılarda da konuya ilişkin “Geçmişle ilgili öz eleştiri yapmak gerekir. Geçmişte, yargı eliyle bugün bize yapılanlara benzer mağduriyetler yaratıldı. Meşruiyeti sorgulanan her davanın yeniden görülmesine imkan sağlamak gerekir” görüşünün dile getirildiği öğrenildi.

AK Parti kurmayları da TSK’nın önceki gün yaptığı açıklamada kullandığı, “TSK, hiçbir şekilde siyasi tartışmaların içerisinde yer almak istememektedir. Bununla birlikte TSK’nın kurumsal kimliğini ve personelinin hukuki durumunu ilgilendiren konulardaki gelişmelerin hukuk devleti ve hakkaniyet ilkelerine bağlı kalınarak sonuçlandırılmasının yakından takip edilmesine devam edilecektir” ifadesinin de bunun göstergesi olduğunu dile getirdiler.

Hükümet 4. Yargı Paketi’nde, “Askeri mahkemelerin verdiği kararlar için yeniden yargılanma yolu” açmıştı. Askeri mahkemelerde insan hakları ihlalleri ile ilgili durumlarda yeniden yargılama olanağı sağlanmıştı. Sivil yargıda ise Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru olanağı getirilmesiyle bunun kapısı açılmıştı. Ancak bu düzenlemelerin yeterli olmadığı, yeni bir yasal düzenlemenin yapılabileceği belirtiliyor.