Özgür Gündem Gazetesi Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin, gazete hakkında 2012 yılından beri 40 dava 44 soruşturma açıldığını belirterek, Özgür Gündem hakkında toplatılma kararının verilmesini ve editörlerinin “sarı basın” kartlarının iptal edilmesinin hukuksuzluk örneği olduğunu söyledi.

Özgür Gündem gazetesindeki habere göre, Keskin şunları söyledi:

“Özgür Gündem zor zamanların gazetesidir. 90’larda da derin devletin, şiddetin bir numaralı muhatabıydık. Hala maalesef öyle olmaya devam ediyoruz.

“Özgür Gündem, her zaman devletin resmi politikalarını -özellikle Kürt meselesinde – eleştiren bir yayın yapar. Bu da herkes tarafından bilinir. Şiddeti desteklemez, tam tersine şiddetin mağdurudur.”

NE OLMUŞTU?

Özgür Gündem gazetesinin 14 Mart tarihli sayısının sürmanşetinde bulunan “Newroz’un ayak sesleri” başlıklı haberiyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “örgüt propagandası” iddiasıyla soruşturma başlatmış, ardından da Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği gazetenin dünkü sayısına ilişkin toplatma kararı almıştı.

Gazetenin manşeti, Sabah Gazetesi, tarafından “Ankara’da 37 kişinin öldüğü, 125 kişinin de yaralandığı katliam sonrası PKK ve HDP’nin gazetesi Özgür Gündem manşetten kutlama yaptı,” ifadeleriyle hedef gösterilmişti.

Söz konusu haber ise 2016 Newroz’u ile ilgiliydi.

Haberde “’Direnerek kazanacağız’, ‘Özgür Önderlik, Özgür Kürdistan, Demokratik Türkiye’ şiarıyla yapılacak tarihi Newroz’un ateşi yükseliyor” deniyordu.

Gazete hakkında soruşturması başlatılmasının ardından, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü de, Özgür Gündem gazetesi çalışanlarının “Sarı Basın” kartlarını iptal etti.