Diyarbakır merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında dün aralarında siyasetçi, kitle örgütü temsilcisi ve sendika yöneticilerinin de olduğu 23 kadının gözaltına alınmasına dair İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve dosyanın avukatları açıklama yaptı.

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve dosyanın avukatları, konuya dair İHD Diyarbakır Şubesi binasında basın toplantısı düzenledi.

MA'da yer alan habere göre toplantıda konuşan Keskin, "Amed’te yakın dönemde kadınlara karşı yapılan 3’üncü operasyon oldu. AKP yönetimi, kadınlara karşı tavrını İstanbul Sözleşmesi’ni feshederek göstermişti. İstanbul Sözleşmesi’nin feshi, kadınlara yönelik şiddeti onaylamak anlamına geliyor. Dün kadınların evlerine yapılan operasyonlarda da kendilerine hem duygusal hem de fiziksel şiddet uygulandı” dedi.

KADIN ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI

Gözaltındakilerin serbest bırakılması çağrısı yapan Keksin, kendisine "muhalif" diyen her kesimin operasyona karşı çıkması gerektiğini ifade etti.

Keskin, “Türkiye’de bu coğrafyada kendisine muhalifim diyen her kesimin ve her kadın örgütünün bu operasyona karşı çıkması gerekiyor. Eğer siz çözümden söz ediyorsanız, özellikle Kürt sorununun, kadına yönelik şiddetin çözümünden söz ediyorsanız, taraf olmak zorundasınız. Gözaltına alınan kadın arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını, onlarla dayanışmanın yükseltilmesini talep ediyoruz. AKP’ye, devleti yönetenlere de çağrımız, kadına yönelik şiddet politikasından vazgeçin. Sizin kadınlara sadece siyasi görüşleri, sivil alandaki çalışmaları nedeniyle yaptığınız her şiddet, evdeki şiddeti besliyor. Bunu unutmayın” diye konuştu.

GÖZALTINDA ŞİDDET

Keskin, gözaltındaki şiddete dair sorulan soruyu, "Her gözaltı hem duygusal hem fiziksel şiddettir. Bu insanlar çocuklarının, yakınlarının gözü önünde gözaltına alınıyorlar, evleri aranıyor. Gözaltına almak başlı başına bir fiziksel şiddettir. Eminim yaşananlar yakında açıklanacak, ama gözaltı olayının kendisi hem duygusal hem fiziksel şiddettir. Sadece görüşleri nedeniyle bu insanlar gözaltında” diye yanıtladı.

DOSYADA GİZLİLİK KARARI SÜRÜYOR

Dosya avukatlarından Berfin Polat ise, “Dün 24 saat boyunca avukat görüş yasağı vardı. Dosyada gizlilik kararı mevcuttu. Yapılan itirazlar neticesinde avukat görüş yasağı kalktı ve dün arkadaşlarımızla görüşmeyi sağladık. Ancak dosyadaki gizlilik kararı hâlâ devam ediyor ve ifadelerde henüz alınmış değil. Dolasıyla alınma gerekçelerine yönelik sahip olduğumuz bir bilgi yok” bilgisini paylaştı.

BATMAN

Batman'da da Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) öncülüğünde düzenlenen açıklamayla gözaltılara tepki gösterildi. Yılmaz Güney Parkı’nda düzenlenen açıklamaya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, yerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eş Başkanı Songül Korkmaz ile çok sayıda kadın katıldı. Açıklamada “Kadın Mücadelesi Engellenemez” pankartı açıldı.

"HEDEF KADIN KAZANIMLARI"

HDP Merkez İlçe Eş Başkanı Gurbet Doğan, kadınların hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığını belirterek, 8 Mart ve 25 Kasım etkinliklerinin yargılama konusu yapıldığını kaydetti. Doğan, "Yargı taciziyle genelde bütün kadınlara özelde de Kürt kadınlarına yönelik yapılan bu saldırıların amacı kadınları susturmak, özgürlük, adalet ve barış taleplerini kriminalize etmektir" dedi.

Doğan, "Her gün en az 3 kadın erkekler tarafından katledilirken, bu şiddeti önlemek yerine, kadınlar ve kadın kazanımları hedef alınmaya devam ediliyor. Kadın düşmanı politikalara her gün bir yenisi ekleniyor. Kadın düşmanlığını her alanda sürdüren AKP-MHP erkek ittifakı, toplumun her alanına sirayet eden toplumsal düşmanlık anlayışın önce tecrit sonra kadına dönük saldırılarla devam ettiriyor” diye kaydetti. Newroz kutlamaları öncesi yapılan gözaltıların "tesadüf" olmadığını kaydeden Doğan, şunları söyledi: "Dün olduğu gibi bugün de hedefinde olduğumuz bu yargı şiddeti bizi yıldıramaz, tüketemez ve azaltamaz. Bizim  kadın özgürlük mücadelesine ve barışa olan inancımızı güçlendirir. Boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Kadın arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın."

GÖZALTINDAKİ KADINLAR

Gözaltında tutulan 23 kadının isimleri şöyle: Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, dernek yöneticisi Nevin Oyman ve dernek üyesi Fatma Gültekin, yerine kayyum atanan Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, HDP Yenişehir İlçe Eş Başkanı Remziye Sızıcı, Bismil Belediyesi Eş Başkanı Gülşen Özer, Yenişehir Belediye Meclis üyesi Emine Kaya, SES Diyarbakır Şube Kadın Sekreteri Fatma Yıldızhan, TÜMBEL-SEN Şube Eş Başkanı Nihal Yanık, Eğitim Sen 1 Nolu Şube Sekreteri Hatice Efe, BTS Şube Kadın Sekreteri Bahar Uluğ, TJA Aktivistleri Zekiye Güler ve Jale Okkan ile Sakine Karadeniz, Birsen Güneş, Hazal Yıldırım, Safiye Akdağ, Esma Efetürk, Yıldız Kardaş, Evin Yelboğa, Ayşe Emine Akşahin, Emine Çetiner ve Keziban Kuday.

DERSİM

24 kadının gözaltına alınması Dersim'de protesto edildi. Dersim Kadın Platformunun çağrısıyla Sanat Sokağı'nda bir araya gelen yurttaşlar, göz altına alınan kadınların serbest bırakılmasını istediler. Yapılan açıklamada konuşan Eğitim-Sen Şube Kadın Sekreteri Raife Yılmaz, "temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran, anayasayı hiçe sayan uygulamalara son verin" dedi.

KADINLAR HER GÜN ŞİDDETE MARUZ KALIYOR

Kadınların her gün sosyal, ekonomik ve toplumsal alanlarda erkek ve erkek devlet şiddetine maruz kaldığını belirten Yılmaz, "Kadınların yıllarca süren mücadelesiyle elde ettikleri haklarını koruyup daha da geliştirmek yerine devlet, yaşananlara karşı mücadele eden ve yürüten kadınlara yönelik baskı, gözaltı ve tutuklama yoluna gidiyor. Bu da kadına yönelik şiddeti cesaretlendiriyor, kalıcı hale getiriyor" diye konuştu

"BASKILAR KADINLARI YILDIRAMAYACAK"

Gözaltına alınanların tamamının, adreslerinin belli olduğunu, çağrılma durumunda ifade verebilecek kişiler olmalarına rağmen, iktidarın gözaltılar ve tutuklamalar yoluyla muhalif kesimleri sindirmeyi, korku dalgası yaratmayı hedeflediğinden bu politikayı özellikle ve sistematik olarak uyguladığını söyleyen Yılmaz "Biz kadınlar olarak; hakkımız olanı ancak sokaklarda, evde, işte, okulda, gerektiğinde de cezaevinde, kısacası yaşadığımız her yerde mücadeleyi büyüterek kazanacağımızın bilincindeyiz. Erk zihniyetin üzerimizde kurduğu sistematik tahakkümü kırmanın tek yolunun yine sürekli ve örgütlü kadın mücadelesini yükseltmekten geçmekte olduğunu biliyoruz. Bu mücadeleyi yürütürken karşımıza her türden engellemeler çıkacağının da farkındayız. Bedeli ne olursa olsun kadınların mücadelesini kriminalize etmeye yönelik gözaltılar, tutuklamalar, baskılar kadınları yıldıramayacak, korkutamayacaktır" dedi.

'HER ALANDA DAYANIŞMAYI BÜYÜTECEĞİZ'

Yetkililere "temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran, anayasayı hiçe sayan uygulamalara son verin" çağrısında bulunan Yılmaz "Basın açıklamalarına, mitinglere katılım, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındaki paylaşımlar ve benzeri demokratik eylem ve etkinlikler anayasa ile güvence altına alınmış temel hak ve özgürlükler kapsamındadır. Her alanda kadın mücadelesi ile kazandığımız hak ve özgürlüklerimizi kullanmaya ve kadın dayanışmasını erkek ve erkek-devlet tahakküm ve baskısını bitirinceye kadar büyüteceğiz. Diyarbakır’da hukuksuzca gözaltına alınan arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. Kadın mücadelesi erkek ve erkek-devlet baskısına baş eğmeyecek, her alanda dayanışmamızı büyütmeye devam edeceğiz" diye konuştu.