Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi’nin düzenlediği Ölüye Saygı ve Adalet Paneli’nde konuşan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, devletin Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana çok fazla suç işlediğini belirterek, AİHM’nin Türkiye’nin suç ortağı olduğunu söyledi.

Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi, “Hukukçular Cenazelere ve Mezarlıklara Yönelik Saldırıları Konuşuyor” sloganıyla Ölüye Saygı ve Adalet Panelleri’nin 3'üncüsünü online olarak düzenledi. Avukat Gulan Çağın Kaleli’nin moderatörlüğünü yaptığı panelde, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, hukukçu Dr. Dilek Kurban, avukat Serhat Çakmak konuşmacı olarak yer aldı.

Panele Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Hişyar Özsoy, Meral Danış Beştaş, Serpil Kemalbay, Pero Dündar, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) eski Eşsözcüsü İdil Uğurlu, Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz, çok sayıda hukuk kurumu temsilci ve üyesi, sivil toplum örgütü temsilci ve yöneticileri, insan hakları aktivistleri, siyasetçi, yazar ve gazeteciler katıldı.

KALELİ: ŞİDDET ARTTI

Açılış konuşmasını yapan avukat Gulan Çağın Kaleli, Türkiye’de uzun yıllar boyunca ölülere yönelik şiddetin ve mezarlıklara saldırıların olduğunu ve uygulamaların son yıllarda bu şiddeti arttığını ifade etti. İnisiyatifin amacının ölülere yönelik şiddete ve mezarlıklara saldırılara dikkat çekerek, sonlanmasını sağlamak olduğunu belirten Kaleli, dayanışmanın önemine vurgu yaptı. Kaleli, düzenlenen panellerle hem yerel de hem uluslararası alanda yaşananlara ilişkin duyarlılık yaratmaya çalışıldığını kaydetti.

KESKİN: SUÇ COĞRAFYASI

Panelde ilk olarak söz alan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin,  Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana yaşanan katliamlar ve ölülere yönelik işlenen suçlar, 1990’lı yıllar itibari ölülere yönelik saldırılar ile kadın ve LGBTİ+ ölümleri ve cenazelere yönelik saldırılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Bu coğrafya bir suç coğrafyası” diyen Keskin, 1915 Ermeni soykırımını gerçekleştiren zihniyetin Cumhuriyet’in kurucu zihniyeti olduğunu ifade etti. Bu günü anlamak için Cumhuriyet’in kuruluş dönemi hukukuna bakmak gerektiğini söyleyen Keskin, “Kanunların yapıldığı dönemin Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt demiştir ki ‘bütün herkes duysun ki bu coğrafyanın tek belirleyeni Türk milletidir. Bunun dışında kalan herkes Türke hizmetçi olmak zorundadır’ diyor. Bu, devletinin kurucu kılıfı oldu ve çok fazla suç işlendi” dedi.
1990’lı yıllarda yaşanan “faili meçhul” cinayetlerde çok fazla arkadaşlarını ve büyüklerini kaybettiklerini dile getiren Keskin,  HDP İzmir il binasında katledilen Deniz Poyraz’ın katledildikten sonra bedenine işkence edildiği bilgisine ulaştıklarını vurguladı.

‘AİHM TÜRKİYE’NİN SUÇLARININ ORTAĞIDIR’

Keskin, ASALA üyesi Levon Ekmekçiyan, Dargeçit davası,  Nahide Opuz davası, LGBT+ davaları, Samatya cinayeti davası gibi olaylara ilişkin detaylı bilgiler paylaşarak, yaşananları ve dava süreçlerini anlattı. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme’yi imzalamadığını dile getiren Keskin, böylelikle davalarda zaman aşımı nedeniyle cezasızlığın hedeflendiğine dikkat çekti.

Türkiye’de nefret suçu diye bir suçun olmadığını, 122’inci maddede tanımlanan ayrımcılık suçunun olduğunun altını çizen Keskin, Türkiye’nin hem kendi hukukunu ne de taraf olduğu uluslararası hukuk kurallarını çiğnediğini kaydeden Keskin, AİHM’nin de Türkiye’nin işlediği suçların yanı sıra taraf olmasına rağmen bu kuralları çiğnemesine sessiz kaldığını söyledi. Keskin, “Kendimi hiç bu dönemde olduğu kadar yalnız, çaresiz ve dayanıksız hissetmedim. 1990’larda da suç işliyorlardı ama inkar ediyorlardı. Ama şimdi işledikleri suçları gizleme gereği bile duymuyorlar.  Öte yandan bazı kadın cinayetleri var ki sessiz kalınıyor. Ekin Van bütün uluslararası sözleşmelere aykırı şekilde katledildi ve çıplak bedeni teşhir edildi. Bu muhalefetin çifte standardını da ayrıca tartışmak gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: MA