Diyarbakır'da Bağlar İlçe Seçim Kurulu’nun, Erdoğan’ın posterlerinin kaldırılmasına dair aldığı karar, AKP’nin itirazı üzerine İl Seçim Kurulu’nca “posterlerin seçim sembolü olmadığı" gerekçesiyle iptal edilirken, HDP karara karşı YSK’ye başvuracak.

Erdoğan’ın kentin Çevre Yolu, Urfa Bulvarı ve Elazığ Caddesi’ndeki aydınlatma direklerine asılı bulunan posterlerinin indirilmesi için HDP’nin yaptığı başvuruyu değerlendiren Bağlar İlçe Seçim Kurulu, durumu “yasaya aykırı” bularak posterlerin indirilmesine karar vermişti. Ancak alınan karar uygulanmazken, AKP Diyarbakır İl Başkanlığı karara itirazda bulundu.

"DEVLETİN BİRLİĞİ İÇİN YURDUN TÜM İLLERİNDE ASILMASI GEREKİYOR"

İtirazı değerlendiren Diyarbakır İl Seçim Kurulu, Bağlar İlçe Seçim Kurulu’nun aldığı kararı, 13 Haziran tarihli ve 2018/27 sayılı karar ile oy çokluğuyla iptal etti.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre kararda, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Valilik tarafından asılan posterlerin parti sembolü olmadığını, Başkomutan sıfatı ile Türkiye Cumhuriyeti’ni Cumhurbaşkanı resmi ile Türkiye Cumhuriyeti bayrağı olduğu, ayrıca son yıllarda içeride ve dışarıda devletimizin birlik ve bütünlüğüne karşı yapılan terör olaylarında ülkemizin her koşulda kenetlendiğini göstermesi açısından bu tür afişlerin yurdun tüm illerinde asılması gerektiğine inanarak...” gerekçe gösterildi.

"POSTERLER ADAYLAR YÖNÜNDE OLUMSUZ DEĞİL"

Kararın devamında Erdoğan posterlerinin seçim propagandası amacıyla asılmadığını ileri süren İl Seçim Kurulu, “Cumhurbaşkanının resmi ve Cumhurbaşkanlığı forsu olması nedeniyle siyasi bir amaç gözetilmeden devleti temsil amacıyla asıldığı ileride bir kaç yıl sonra yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin amaçlanarak asıldığına ilişkin kanıt bulunmadığı...” ifadelerine yer verdi. Kurul, posterlerin diğer Cumhurbaşkanı adayları yönünden seçim çalışmaları anlamında olumsuzluk oluşturmayacağını ileri sürdü.
 
Alınan karar, başvuruda bulunan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanlığı’na tebliğ edilmedi. HDP, AKP’nin itirazı üzerine İl Seçim Kurulu’nun aldığı karara itiraz etmek üzere YSK’ye başvuruda bulunacak.