Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hukuk başdanışmanı Mehmet Uçum, anayasa değişikliği referandumunda ‘Hayır’ çıkması durumunda ‘başkanlık sistemi’nin rafa kalkmayacağını söyledi. 

Habertürk’ten Kübra Par’a konuşan Uçum, ‘Hayır’ oyunun çıkmasının siyasete bir mesaj anlamına geldiğini belirtirken, “Hayır çıkması durumunda Cumhurbaşkanı Anayasal sınırlarına çekilmeli” savına da karşı çıktı.

Erdoğan’ın kullandığı tüm yetkilerin Anayasa’dan kaynaklandığını savunan Uçum, “Bu açıdan bakıldığında, ‘Hayır’ çıkması halinde Sayın Cumhurbaşkanı Anayasal yetkilerini kullanmaya elbette devam edecektir. Ancak, ‘Hayır’ın anlamını iyi değerlendirmek lazım. ‘Hayır’ çıkarsa, halkımızın ‘Mevcut sistemle devam etmeliyiz’ şeklinde bir mesaj vereceği yorumu bana göre hatalıdır. Çünkü bu Anayasa değişikliği sistem anomalisinin düzeltilmesi üzerine yapılıyor. Sistemde bir anomali olduğu noktasında herkes mutabık” diye konuştu.

“YENİ FEROR'LA SİL BAŞTAN 

‘Hayır’ sonucunun, “Hayır, bu model bu anomaliyi düzeltmeye yetmez, başka çözümler vardır” görüşüne karşılık geldiğini söyleyen Uçum, “‘Hayır’ çıkması ancak şu şekilde yorumlanır: Halk bu modelle bu sorunun çözülmesini yeterli bulmamıştır. Dolayısıyla halkın ‘Hayır’ verirken tereddüt ettiği noktaların giderilebileceği yeni bir reform modeliyle halkın karşısına tekrar çıkmak lazım” dedi.

“BAŞKANLIK ÖNERİSİ RAFA KALKMAZ”

“‘Hayır’ çıkması mevcut sistemin devam edeceği anlamına gelmez” diyen Uçum, bu durumda modelin ‘varsa’ eksikliklerinin değerlendirilerek yeniden referanduma gidilebileceğinin sinyalini verdi.

Uçum, şunları söyledi: “Başkanlık önerisi rafa kalkmaz. Ama gerçekten bu model bazı endişeleri giderememişse, o endişelerin ne olduğu tespit edilip onu giderecek şekilde yeni ve güçlü bir model ortaya koyulmalıdır. Benim kişisel görüşüm, ‘Evet’in çıkması olasılık olarak gerçekçidir ama ‘Hayır’ çıkma ihtimali sadece teoriktir.”