Eskişehir'de, Erdoğan'ın 2014 yerel seçimleri için kentte düzenleyeceği miting öncesinde, mitingin yapıldığı meydana doğru yürümek isteyen ve polis müdahalesiyle dağıtılan gruptaki 298 kişi hakkında dört ayrı suçlamadan dava açıldı. Olayla ilgili olarak 9 çocuk hakkında da soruşturma sürüyor.

İsmail Saymaz’ın Radikal’de yer alan haberine göre, Eskişehir’de AKP tarafından, 7 Mart 2014’te, o yıl 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerle ilgili olarak bir miting organize edildi. O dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ’ın da katılacağı bu mitingi protesto etmek isteyen yüzlerce kişi de aynı anda Üniversite Caddesi’nde toplanarak, miting alanına doğru yürüyüşe geçti.

Emniyet, “Dağılın” uyarısına riayet etmeyen bu gruba müdahale etti. İddiaya göre grup, polislere taş, sopa ve su şişeleri attı. Bu arada dört polis yaralandı. Ancak polisleri yaraladığı iddia edilen kişiler belirlenemedi. Görüntüler ışığında 298 kişi hakkında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla dava açıldı.

İddianamede, dağılmayıp polise direndikleri öne sürülen grubun Başbakan Erdoğan’ın katılacağı mitinge giderek, protestoda bulunmak istedikleri savunuldu.

“Başbakan da olan parti genel başkanını protesto etmenin yaratabileceği ve şüpheliler tarafından da rahatlıkla öngörülebilecek bir kaos” oluşacağı iddia edildi. Şüphelilerden döviz, baret, gaz maskesi, flama ve boya spreyi, şişe ve sapan çıktığı ileri sürülerek, gösterinin barışçıl olduğundan söz edilemeyeceği belirtildi.

Gösteri sırasında “Ali İsmail’in katillerini Eskişehir’de istemiyoruz” yazılı pankart taşıyan altı şüpheli hakkında ayrıca, “kamu görevlisine hakaret” suçlaması yöneltildi. El yapımı kalkan kullandığı ve bu şekilde, polislere sapanla bilye atanlarla hareket ettiği ileri sürülen bir şüpheli hakkında da ek olarak “zincirleme direnme” suçundan ceza istendi.

Aynı suçlama, grubu yönlendirdiği iddia edilen iki, yüzlerini bezle kapatan 13, yangın tüpünü polislere savuran bir kişiye de yöneltildi. Polis aracı içinde plastik koruyucuyu kırdığı iddia edilen bir gösterici de “kamu malına zarar” ile itham edildi. Dokuz çocuk hakkındaki dosya, yaşları 18’den küçük olduğu için ayrıldı. Eskişehir 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması, 24 Kasım’da görülecek.