Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep Şahinbey Spor Salonu'nda gerçekleştirilen Gaziantep Çevreyolu ile yapımı tamamlanan diğer tesislerin toplu açılış töreninde konuştu. Erdoğan gündeme ilişkin konulara dair açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "PKK silah bırakıncaya kadar..." dedi, "tek devlet, tek millet, tek bayrak" vurgusunu yaptı, BDP'ye de mesajlar verdi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

GÖRÜŞMELER 'MİLLİ BİRLİK VE KARDEŞLİK PROJESİ' KAPSAMINDA

"Kararlılıkla sürdürdüğümüz Milli Birlik Ve Kardeşlik Projemiz kapsamında bir çözüm süreci devam ediyor. Bu süreci kararlılıkla sürdürüyoruz. Terör örgütünün eylemlere son vermesi, yurt dışına çekilmesi ve silahı bırakması için ne yapmak gerekiyorsa onu yapsın, biz elimizden gelen desteği verelim. İlgili tüm kurumlarımızı çalıştırıyoruz. Terör belasından kurtulmak hepimizin ortak amacıdır, ortak dileğidir. Bu yolda azimle, sabırla, kararlılıkla çaba göstermeye devam edeceğiz."

OPERASYONLARI SAVUNDU

PKK'nin silah bırakmadığı sürece operasyonların da devam edeceğini söyleyen Erdoğan, "Birileri çıkıyor hükümeti, devleti operasyon yapmakla, bu süreci zedelemekle suçluyor. Hiç kusura bakmasınlar. Elinde silahla benim güvenlik güçlerime kast edenlere, arkadan gelip benim polisimi şehit edenlere karşı, biz toprağımızı, vatanımızı tek bir geri adım dahi atmadan savunuruz ve savunuyoruz," diye konuştu.

"SON KAMUOYU ARAŞTIRMASI: AKP YÜZDE 54"

Silahlar bırakılıncaya kadar terörle mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini söyleyen Erdoğan'ın, BDP'ye yönelik mesajları ise şöyleydi:

"3 Kasım 2002'de girdiğimiz seçimden beri bunu savunuyoruz. Hiç kimse çıkıp da 'Kürtlerin temsilcisi biziz' diyemez. Bu ülkede terör örgütünün uzantısı partinin, etnik kimlik üzerinden siyaset yapan partinin aldığı oy oranı bellidir. Bizim partimizin, diğer partilerin aldığı oy oranı bellidir. Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde birinci olan parti, bizim partimizdir. 75 milyon Türkiye toplumunda her iki kişiden birinin oyunu alan parti bizim partimizdir. İşte son kamuoyu araştırması, AK Parti yüzde 54 ile yine birinci parti. Bu benim yaptırdığım bir kamuouyu araştırması değil."

"TEK MİLLET, TEK BAYRAK, TEK VATAN, TEK DEVLET"

Türkiye'de hiç kimsenin "şu etnik kökenin temsilcisi bizim partimizdir, biziz" diyemeyeceğini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Size oy verenler olduğu gibi ondan çok daha fazla size oy vermeyen, sizin yöntemlerinizi tasvip etmeyen Kürt kardeşlerimiz var. Biz 75 milyonun tamamını kucaklayan bir iktidarız, böyle bir siyasi partiyiz. Bize oy versin ya da vermesin herkesin hakkını savunan bir hükümetiz. Biz vatandaşlarımız arasında asla ayrım yapmayız."

Erdoğan konuşmasına, Afyonkarahisar'da, 2001'de yapılan konuşmayı hatırlatarak şöyle devam etti:

"Ne dedik? 'Tek millet' dedik, 'tek bayrak' dedik, 'tek vatan' dedik, 'tek devlet' dedik. Ve etnik milliyetçiliğe 'hayır' dedik. Yani Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Abazası, Gürcüsü, Boşnağı, Romanı hepsi bizim canımız, ciğerimiz. Biz yaradılanı yaradandan ötürü seveceğiz. Diyebilir miyiz Türkün günahı var, Kürdün günahı var? O bilemez onu. Türk olmanın kararını o vermiyor, Kürt olmanın kararını o vermiyor, Laz olmanın, Boşnak olmanın, Gürcü olmanın kararını o vermiyor. Yaradan veriyor Yaradan. Öyle doğmuş. Onun için birbirimizi çok seveceğiz, bir olacağız, beraber olacağız, iri olacağız, diri olacağız."

"HAYIRLI BİR AMAÇ İÇİN, İYİ NİYETLE GAYRETLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ"

Başlattıkları "çözüm sürecinin" belli bir kesimi, belli bir siyasi görüşü değil, 75 milyonu muhatap aldığını, 75 milyonun tamamının acılarını dindirmeyi, kaygılarını gidermeyi hedeflediğini söyleyen Erdoğan, "İnşallah biz hayırlı bir amaç için iyi niyetle gayretlerimizi sürdürüyoruz. Siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, medyanın, üniversitelerin özellikle de sizlerin destekleriyle biz bu süreci inşallah başarıyla sonuçlandıracağız. Sizden özellikle bizlere desteğinizi sürdürmenizi rica ediyorum" diye konuştu.

DANIŞMA MECLİSİ'NDE DE "TEK MİLLET" VURGUSU

Başbakan Erdoğan, Gaziantep Şehit Kamil Kültür Merkezi'nde düzenlenen AKParti Gaziantep İl Başkanlığı Danışma Meclisi'ne de katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada da 'tek'lik vurgusunu yineledi:

"Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bunun dışında bir şeyi biz tanımıyoruz. Niye? Bunlar millet kavramının ne içerdiğini bilmiyorlar. Bunlara 'millet' dediğiniz zaman zannediyor ki millet sadece Türk. Hayır, millet sadece Türk değildir. Milletin içinde Türk'ü de vardır, Kürt'ü de vardır, Laz'ı da vardır, Çerkez'i de vardır, Abaza'sı da vardır. Ne varsa bu ülkede etnik unsur olarak hepsi bu millet kavramının içindedir. Bu kavram aslında bu kadar geniştir. Ama onlar bunu anlayamamışlar, kavrayamamışlar."