Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Kürecik’i kapat’ çıkışına yanıt veren Erdoğan, "Burası İsrail için kurulmuştur’ şeklinde değerlendiriyorsak bu çok ciddi bir siyaset acemiliğidir" dedi.

"CİDDİ BİR SİYASET ACEMİLİĞİ"

Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısındaki çıkışını eleştiren Erdoğan şunları söyledi:

" Eğer NATO’nun kurmuş olduğu bir üssü biz kalkıp da ‘Burası İsrail için kurulmuştur’ şeklinde değerlendiriyorsak bu çok ciddi bir siyaset acemiliğidir. NATO’nun var olan üssü aynı yerinde yeniden kurulmuştur. Füze kalkanı diyor orada füze kalkanı mı var. Orası radar üssüdür. Oraya füze yerleştirilecekse bizden izin almaları lazım. Burası bir NATO radar üssüdür ve biz NATO’nun bir üyesiyiz. Ve burası bölgenin ve dünya için kurulmuştur. Burayı kaldırma hakkına yaptığımız protokolle sahibiz."

"GAZZE'YLE İLGİLİ ATILACAK ADIMLAR BİZİM HAFIZAMIZDA KALSIN"

Erdoğan, grup toplantısında dillendirdiği "öleceksek adam gibi ölelim" şeklindeki ifadesine ve "Herkes merak ediyor. Gazze ile ilgili Türkiye'nin atabileceği son adım nedir, şayet ateşkes ilan edilmezse?" şeklideki soruya ise şu yanıtı verdi:

" Biz şu ana kadar Gazze ile ilgili adımlarımızı çok attık, hala da atıyoruz, atmaya da devam edeceğiz. Ama bütün bu atılan adımlar, atılmakta olan adımlar bu tür konularda herhalde açıkça konuşulmaz, söylenmez. Müsaade edin bunlar da bizim hafıza kayıtları içerisinde kalsın."  

IRAK'TA YAŞANANLAR PETROL KAVGASI DA OLABİLİR

Erdoğan, Irak'ta merkezi yönetim ile Federe Kürdistan arasında yaşanan olaylara ilişkin bir soruya ise  "Burada iç savaşa doğru rejim bu işi götürmek istiyor, taşımak istiyor. Allah göstermesin bunu bir mezhep savaşına taşıyabilirler endişesini hep taşıdık. Şu anda bu korkulanlar yavaş yavaş olmaya başladı. Bu bizi endişeye sevk ediyor. Bu aynı zamanda, şunu da söyleyeyim bir petrol kavgası da olabilir" yanıtını verdi.

ANADİLDE SAVUNMA

Erdoğan, anadilde savunma hakkının meclise gelmesiyle ve ileriye dönük yeni adımların olup olmayacağıyla ilgili soruyu da şöyle yanıtladı:

"Bunlar devam edecek. Şu anda 4. Yargı Paketinin içerisinde zaten başlık olarak yerini alacağı gibi tabi bunların detaylandırılmaları da yönetmeliklerle filan gündeme gelecektir. Bütün bunlarla ilgili çalışmaları yürüten ekiplerimiz var. Nitekim son olarak anadilde savunma konusuyla ilgili, bunu da biri sahiplenmeye kalktı. Biz bunu kongrede söyledik. Kongrede söyledikten sonra birilerinin gündemine düşüyor bu konu. Şu anda bunun nasılı ile detaylandırmalar... Onları da göreceksiniz."

KILIÇDAROĞLU ERDOĞAN'A HEMEN CEVAP VERDİ

Bu arada, Kılıçdaroğlu da, gündemdeki konuları değerlendirmek üzere, partisinin milletvekilleri ile TBMM'de, basına kapalı grup toplantısı yaptı.

Toplantı çıkışında, gazetecilerin, Başbakan Erdoğan'ın, "Kürecik'te füze kalkanı değil radar üssü kurulduğu" yönündeki açıklamasını hatırlatması üzerine Kılıçdaroğlu, "Demek Sayın Başbakan radarla füzeyi ayırma yeteneğine sahip. İyi, teşekkür ederim. Kendisini kutluyorum. Oranın bir radar üssü olduğu, halk arasında da İsrail kalkanı olarak adlandırıldığını herhalde Sayın Başbakan'ın bilmesi gerekir" diye konuştu.