Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan,  "Edirne'deki en büyük hesabı İmralı'dakine verecek" sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Öcalan’ın Demirtaş’ın oradan vermiş olduğu mesajlardan rahatsız olduğu ortada bir gerçek" dedi. Erdoğan, "Öcalan, Demirtaş’ın açıklamalarından rahatsız’ demiştiniz böyle bir bilgi mi var?” sorusuna "Var ki söylüyorum" yanıtını verdi. 

NTV yayınına katılan Erdoğan, tartışmalara neden olan  "Bütün bunların karşısında dimdik duracak olanlar sizlersiniz. Hz. Adem efendimize kimsenin dili uzanamaz. O uzanan dilleri yer geldiğinde koparmak bizim görevimizdir." açıklamasına ilişkin olarak da, "Benim oradaki hitabımın muhatabı Sezen Aksu değildir" ifadesini kullandı. 

Konuşmasının büyük bir bölümünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yüklenen Erdoğan, kar yağışını "bereket" olarak gördüğünü ifade ederek İstanbul için "yakışmayacak görüntüler ortaya çıktı" dedi.

ENFLASYON VURGUSUNU YİNELEDİ

Ekonomik gidişata dair de konuşan Erdoğan, 2021'de vatandaşların elektrik faturalarında yüzde 50, doğalgazda yüzde 75 sübvansiyona gidildiğini ve 2022'de de benzer sübvansiyonların devam edeceğine değindi.

Erdoğan, “Biz önümüzdeki döneme çok iyimser bakıyoruz. Son dönemde döviz kurundaki istikrarlı seyir, bu iyimser bakışımızı destekliyor. Düşük faiz olanaklarında kaynaklarımızı kullanmak istiyoruz. Enflasyonla mücadele önceliğimizdir. Kur korumalı TL mevduat hesabı 25 Ocak itibarıyla 203 milyar lirayı aştı” diye belirtti.

SEZEN AKSU AÇIKLAMASI

Erdoğan, yazdığı şarkı sözleri nedeniyle hedef gösterilen Sezen Aksu’ya ilişkin de geri adım atarak, “Burada çok açık net bir gerçeği ortaya koymakta fayda var. Benim oradaki hitabımın muhatabı Sezen Aksu değildir. Sezen Aksu Türk müziğinin önemli bir ismidir eyvallah. Ama diğer taraftan ben ülkenin cumhurbaşkanı olarak insanımızın hangi inançtan olursa olsun dini değerlerine yani kutsalına laf edilmesine müsaade etmem. Dilini koparma ifadesini bir kişinin şahsına yönelik değil kutsallarına karşı yönelik bir tavır olarak ifade ettim” ifadelerinde bulundu.

ÖCALAN VE ÇÖZÜM SÜRECİ

İmralı Cezaevi’nde ağır tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ve çözüm sürecine ilişkin de açıklamalarda bulunan Erdoğan, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu cezaevinden verdiği mesajlardan Öcalan’ın rahatsız olduğunu savundu.

Erdoğan şöyle konuştu: “Onu aslında Abdullah Öcalan'a sormak lazım. Öcalan, Demirtaş'ın oradan vermiş olduğu mesajlardan rahatsız olduğu ortada bir gerçek. HDP'nin terörist elebaşıyla ilgili heykelini dikeceğiz vaatlerini hatırlayın. Terör örgütüne sırtlarını yasladıklarını nasıl açık açık söylediklerini hatırlayın. 'Biz sırtımızı şuraya dayıyoruz' diyenleri hatırlayın. 'FETÖ'cüleri serbest bırakacağız' diyenler bunlar değil mi? CHP değil mi? Allah'ın izniyle milletimizin feraseti ve sağduyusuyla böyle bir şey hiçbir şey gerçekleşmeyecek. Bu hanım terörist başının salıverileceğini zannediyor. Teröre, teröriste karşı tavizsiz mücadele ederken bu hanımefendinin böyle bir iftirada bulunması siyaset değil, yalandan medet ummasıdır. Gözleri var duymazlar, kulakları var duymazlar. Hanımefendinin işine HDP'ye verdiği sözler geliyor. Milleti aldatmaktan başka hiçbir şey yapmıyor.”

Erdoğan’ın, 23 yıldır ağır tecrit koşullarında tutulan Öcalan’a ilişkin olarak “Edirne’deki İmralı’dakine hesap verecek” şeklindeki sözleri Kürt siyasetinde tepki toplamıştı. Konuya dair Demirtaş da dahil konuşan Kürt siyasetçiler, “Açın İmralı kapılarını Öcalan konuşsun” çağrısında bulunmuştu.