İstanbul'da düzenlenen 23. Dünya Enerji Konferansı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3. nükleer santral projesini hayata geçirme arayışında olduğunu söyledi. Erdoğan, "Hedefimiz enerji ihtiyacımızın yüzde 10'unu nükleer enerjiden sağlamak" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Ülkemize ve İstanbul'a, kıtaları ve medeniyetleri birleştiren bu güzel şehre hoşgeldiniz. Sizleri bu önemli ve tarihi toplantı vesilesiyle Türkiye'de misafir etmekten duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum.

"BARIŞ İÇİN PAYLAŞALIM"!

"Dünyanın enerji olimpiyatları olarak nitelendirilen bu kongrenin ülkemizdeki toplantıda az önce de ifade edildi "Barış için paylaşalım" mesajını tüm dünyaya ulaştırmak istiyoruz. Türkiye olarak söz sahibi olduğumuz tüm uluslararası platformlarda her fırsatta dile getirdiğimiz Afrika'da enerjiye erişim konusu bu kongrenin konusu olacaktır. Türkiye'nin Afrika'da yaşanan sorunlara bakışı bu coğrafyayla ilgilenen diğer ülkelerden farklıdır. Ülkemizin ve milletimizin tarihinde sömürgecilik utancının olmadığını bir kez daha belirterek altını çiziyorum.

"Biz Orta ve Kuzey Afrika'yla güçlü tarihsel bağlarımızı yeniden canlandırma niyetindeyiz. Kıtadaki insanların bizden beklentileri farklı beklentilerle ortaya konan çözümler değil, sorunlara çözüm üretmek. Enerji olmadan, sağlıktan beslenmeden ve kalkınmadan bahsetmemiz mümkün değil. Bugün dünyada elektirikten mahrum olan 1.1 milyar insanın 600 milyonu Sahra altı coğrafyada yaşıyor. Değerli misafirler Türkiye enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı bir ülkedir. Bunun yanında Türkiye özellikle son 14 yılda dünya ortalamasının üzerinde büyümüştür. Bu durum enerji ihtiyacımızın yıllık yüzde 6 ile yüzde 8 arasında artış göstermiştir. Biz enerji havuzumuzu çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Türkiye dünya doğalgaz rezervlerinin yaklaşık üçte ikisinin bulunduu bir bölgede yer alıyor. Bu anlamda çok büyük projelere öncülük ettik.

'TÜRK AKIMI PROJESİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR'

"TANAP projesini inşa ediyoruz. Türk Akımı projesi ile ilgili çalışmalar sürüyor. Doğalgaz ticaretinde bölgedeki tüm ortaklar için güvenilir hale gelmek için yatırımlarımızı gerçekleştireceğiz. Doğalgazda üç aşama var; tedarik taşıma ve tüketim. Biz tedarikçi bir ülke değiliz, biz tüketici ve taşıma yolunda olan bir ülkeyiz. Avrupa'nın doğalgaz arz güvenliğine de katkı sağlıyoruz.

NÜKLEER ENERJİ

"Önem verdiğimiz bir diğer alan da nükleer enerjidir. 2014 yılında Rusya ile Akkuyu nükleer tesisi için devletler düzeyinde bir anlaşma yaptık. Japonya ile de Sinop nükleer güç tesisi anlaşmasını yaptık. 3. nükleer santral projesini hayata geçirmenin arayışı içerisindeyiz. Hedefimiz enerji ihtiyacımızın yüzde 10'unu nükleer enerjiden sağlamak.

"Güneş, rüzgar ve hidrolik kaynakların enerji sepetindeki payını yüzde 30'a çıkarmak için çalışıyoruz. Petroldeki düşük fiyatları doğalgazın da izleyeceği muhtemel. Enerji alanında gerçekleştirilecek yatırımlarda arzu edilen rakamlara ulaşılması büyümeye de çok büyük katkı yapacaktır.

"Zengin hidrokarbon kaynaklarına sahip olmak her zaman ve tek başına zenginlik ve huzuru beraberinde getirmeyebiliyor. İşte bugün Venezuela Devlet Başkanı'yla da bu konuları konuştuk. Kendilerinin bugün burada olması inşallah ben önümüzdeki Şubat'ta işadamlarımızla birlikte orayı ziyaret etmekle gerekeni yapacağız.

SURİYE-IRAK

"Suriye'ye Irak'a huzur ve barış getirmek için gelin el ele verelim. Halep'teki küçük bir çocuk ufka baktığında içi umutla dolmalı. Ancak bugün Halep'te ufka bakan çocuklar helikopterlerin ve uçakların kendilerini hedef alan bombalarını görüyor.

"Bugün Musul'daki çocuklar ufka baktığında sadece DEAŞ zulmüyle DEAŞ sonrası mezhepçilik anlayışı arasında hesap yapıyor. Musul'un hem DEAŞ tehdidinden hem mezhepçilik belasından kurtulması için gelin birlik olalım."