Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları 2. Kurultayı'nın Cevahir Otel'deki kapanış oturumunda konuştu.

Erdoğan'ın Mısır'daki askeri darbeye ilişkin konuşmasından satır başları şöyle:

'BÖLGENİN PARAMETRELERİYLE TÜRKİYE ANALİZ EDİLEMEZ'

"Mısır'da vuku bulan hadiseler üzerinden bazı değerlendirmeleri paylaşmak isterim. Bölgenin parametreleriyle Türkiye'yi analiz etmek mümkün değildir. Türkiye farklı bir yerdedir. İki ülkenin ortak tarihi çok eskiye dayanır. Türkiye ile Mısır arasındaki  fiziki mesafe ayrılık sebebi olmamıştır. Halkları kardeş iki ülkedir.

'BATI HALA BU OLAYA DARBE DİYEMEMİŞTİR'

Biz demokrasi yolunda çok bedeller ödedik, dersler çıkardık, tecrübeler edindik. Başka devletlerin bu acıları çekmesini arzulamayız. Her askeri darbe Türkiye'ye onlarca yıl kaybettirmiştir. Kazanımları heba etti. Darbelerin sahipleri insanların gönlünde mahkum edilmiştir. Sadece darbeleri yapanlar değil alkış tutanlar da aynı şekilde mahkum edilmişlerdir. Darbelerin hedefi halktır, gelecektir, demokrasidir.

Dünyanın neresinde olursa olsun, seçimle gelmiş hangi iktidara karşı olursa olsun, darbeler kötüdür, darbelerin hedefi halktır, darbelerin hedefi gelecektir, darbelerin hedefi demokrasidir. Bunu herkesin cesaretle açık yüreklilikle samimiyetle ifade etmesini bekliyorum. Ben şu anda Batı'ya şaşıyorum. Batı hala bu olaya darbe diyememiştir. Ama bu arada Afrika Birliği'ni de tebrik ediyorum. Afrika Birliği de Mısır'ın üyeliğini askıya almıştır. Duruş budur. Hani batı demokrasiden yanaydı. Batı samimiyet testinde sınıfta kalmıştır. Demokratik darbe olmaz.

'SANDIK DEMOKRASİNİN NAMUSUDUR'

Sandık demokrasinin namusudur. Elbette sandık her şey değidir. Ama kimse de bu sözün arkasına sığınıp demokrasi dışı yollara kapı aralanamaz.

Elindeki silah gücüne güvenen, medya gücüne güvenen demokrasi inşa edemez. Demokrasi yalnızca sandıkta inşa edilir. Meydan görüntüleri yanıltıcı olabilir. Meydan görüntülerine bakıp duruş sergileyenler ahlaki bir duruş sergileyemezler.

'MISIR TÜRKİYE'NİN KARDEŞİDİR'

Dünya Mısır'a bir kuruş destek vermemiştir. Sadece Türkiye ve Katar destek vermiştir. Ve bu destek vermeyenler ipini çekmiştir.

Mısır, Türkiye'nin kardeşidir. Darbeyle başa gelenler Mursi'yi içeri atmanın peşindeler, bunu nasıl izah edecekler? Mısır'ın 25 Ocak Devrimi'nin gerisine gitmesini istemeyiz. Mısır'da demokratik kuralların derhal devreye girmesini istiyoruz."