Alevi örgütleri, Sivas Katliamı sanığı Ahmet Turan Kılıç’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın af yetkisiyle serbest bırakılmasını Adalet Bakanlığı önünde protesto etmek istedi. Polis, Alevi örgütlerinin Adalet Bakanığı’nın önüne gitmesini ‘Valilik izni yok’ gerekçesiyle engelledi.  Bunun üzerine Alevi örgütleri açıklamayı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Merkezi önünde yaptı.

Açıklamaya Alevi örgütleri yöneticilerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri ve yüzlerce kişi katıldı.

Protesto etkinliğinde ilk sözü alan PSAKD Sekreteri Onur Şahin, Ahmet Turan Kılıç’ın Sivas Madımak’ta 35 kişiyi yaktığını belirterek, Turan’ın mahkemede “Yaktım, pişman değilim, bir daha yaparım” dediğini hatırlattı.

‘SİVAS’I YAKANLAR AKP’Yİ KURANLARDIR’

PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan ise, cezaevlerinde yüzlerce hasta tutuklu olduğunu belirterek, “Birinin seçilerek affedilmesi geleceğimizi yeniden ateşe vermek anlamına geliyor. Af kararı geri alınıncaya kadar eylemlerimize devam edeceğiz” dedi. Eylem yasağına tepki gösteren Kaplan, “Ankara’da bir sıkıyönetim var, hem valiyi hem bu kararı uygulayanları şiddetle kınıyoruz. Bizi ateşe verenlerin katillerin avukatlarını ve yandaşlarını milletvekili, bakan ve belediye başkanı yaptılar. Bu iktidar Sivas’ı yakanları meşrulaştırdı, bunu hepimiz biliyoruz. Sivas’ı yakanlar, AKP’yi kuranlardır. Verilen bu hukuksuz karara karşı her hafta eylemler gerçekleştireceğiz. Mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.

Sivas Katliamında yaşamını Gülsün Karababa’nın ağabeyi yazar Hüseyin Karababa da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek, “Çok önemli bir katili yaşı ilerlediği için sokağa bıraktın. Benim çocuğumu yakanı sen affedemezsin. Sonu nereye varırsa varsın mücadeleyi bırakmayacağımızı dosta ve düşmana göstereceğiz” dedi.

ORTAK AÇIKLAMA 

Daha sonra PSAKD Sekreteri Onur Şahin, 200 kurum ve kuruluşun imzasını taşıyan basın metnini okudu. Kılıç’ın serbest bırakılmasının adalet ve vicdanda yeri olmadığını belirten Şahin, “Bütün insanlığın vicdanına bir insanlık suçu olarak kazınmış bu katliamın failinin affedilmesi insanlık vicdanında derin yaralar açmıştır” dedi.

“Affetmek yüzleşmekle mümkündür” diyen Şahin, şöyle devam etti: “Türkiye’de gerçekleştirilen katliamlarla ile ilgili olarak devlet bugüne kadar ciddi bir yaklaşım göstermiş midir? Sorumlulardan hesap sorulmuş mudur? Tam tersine bu katliamlarda katillerin cezasız kaldığına, katliamlarda sorumluluğu bulunan yetkililerin ise ödüllendirildiğine birçok kez şahit olunmuştur.”

Şahin, şunları söyledi: “İnsanlığa karşı suç işlediği açık ve net olan bir katliam sanığının affedilmesi hangi toplumsal barışa katkı sunabilir. Tersine, günlerdir yapılan basın açıklamaları ve gelen tepkilere bakıldığında bu kararın toplumsal barışı zedelediği ve adalet duygusunun yaraladığı açık ve net bir şekilde bütün delilleri ortadadır. Tarih sizleri haklıdan değil zalimden yana davrandığınız için affetmeyecektir. Yaşam hakkı insan için en kutsal ve dokunulmaz haktır. Bu hakkın keyfi ve adaletsiz bir şekilde hiçe sayılmasını asla affetmeyeceğiz.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı