Sanatçı Mehmet Suavi Saygan'a 29 Ekim 2016 yılında katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, "Daha düne kadar ibrikle kim abdest suyu döküyordu, daha düne kadar önünde kim diz çöküp ayakkabısını bağlıyordu, al FETÖ'yü vur Tayyib'e farkı yok" sözlerinden dolayı "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlaması ile açılan davanın ilk duruşması bugün İzmir Adliyesi 33. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada sanık olarak yargılanan Saygan hazır olarak bulunurken, Emek ve Demokrasi Güçleri temsilcileri de davayı takip etti. Savunmasını alınan Saygan, 50 yıldır sanatla uğraştığını ve ahlaken kimseye saygısızlık yapmadığını ifade ederek, "İdeolojik olarak bugüne kadar hiç bir cumhurbaşkanının görüşlerini onaylamamış olmama rağmen hakaret edici bir tavrım olmamıştır. Fethullah Gülen ve Recep Tayyip Erdoğan üzerinden benzetme yaparken yıllardır birlikte yol almışlıklarından bahsettim. AKP ve Gülen arasında bugün derin çelişki varsa da düne kadar Gülen birçok insan için referans idi. Bugün ülkeyi yöneten birçok insanın ilişkisi olduğu ayan beyan ortadadır" dedi. "Her hangi bir kişiye karşı hakaretim yoktur. Memleketin iktidarına karşı sadece eleştiri hakkımı kullandım" diyen Saygan, suçlamaları kabul etmediğini ifade etti.

Daha sonra söz alan Sanık avukatı Ercan Demir, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan fezlekede sanığın üzerine atılı suçun iddia edildiğine dikkat çekerek, "TCK'nın 127. maddesinde isnad edilen fiilin ispat edilmesi halinde ceza verilemeyeceği belirtilmiştir. İddianamede hakaret olarak isnad edilen fiil AKP ile FETÖ'nün birlikte yol aldıklarına dair beyanlardır. TCK'nın 127. maddesi gereğince bu konuda ispat hakkımızı kullanmak için süre verilmesini veya şikayetçinin bu ispata razı olup olmadığını konusunda beyanının alınmasını talep ederiz" dedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme başkanı, TCK'nın 127. maddesi gereğince ispat hakkının kullanılmasının reddine karar verirken duruşmayı 13 Şubat 2018 tarihine erteledi.

Kaynak: Evrensel