Başbakan Erdoğan ile Koç grubu arasındaki ilişkiler nasıl yumuşadı? Kürt gazeteci Ferda Çetin çarpıcı iddialarda bulunduğu yazısında perde arkasındaki Barzani faktörüne dikkat çekti...

Başbakan Erdoğan'ın Gezi direnişi ve cemaat ile gerginliğinde sert suçlamalar ile hedef aldığı Koç grubuyla arasındaki buzları eritmesi ilginç iddialara konu oluyor. Başbakan'ın Koç grubunun Ford ortaklığında Gölcük’teki kurduğu fabrika açılışına katılmasıyla yumuşayan ilişkilerin perde arkasında Barzani ailesinin girişimlerinin etkili olduğu öne sürüldü.

KOÇ-ERDOĞAN GERİLİMİNDE BARZANİ FAKTÖRÜ

Özgür Politika yazarı ve gazeteci Ferda Çetin, Başbakan Erdoğan ile Koç Grubu arasındaki ilişkilerin nasıl yumuşadığını konu alan yazısında çarpıcı iddialarda bulundu.

Koç Holding'in Gezi sonrası hükümet cephesinden gelen vergi incelemeleri ile zor durumda kaldığını vurgulayan Çetin, Mustafa Koç'un ilişkileri düzeltmek için harekete geçtiğini ve Irak Kürdistan Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani'yi devreye soktuğunu yazdı. Barzani'nin Erdoğan ve Koç arasındaki ilişkileri düzeltmek için yoğun çaba sarfettiğini öne süren Ferda Çetin, perde arkasında yaşanan görüşmeleri tarihleri ile köşesinde paylaştı.

"Mustafa Koç, Erdoğan’a ulaşmak için bütün kanallarını kullanmasına rağmen, sonuç alamadı. Sonra aklına, ikisinin de vazgeçemeyeceği 'ortak dost'u geldi." diyen Çetin, bu "ortak dost"un Neçirvan Barzani olduğunu belirttikten sonra, Erdoğan-Koç barışı için gerçekleşen Barzani diplomasisinin detaylarını yazdı.

İşte Ferda Çetin'in yazısındaki ilgili bölüm:

İLK GİRİŞİM 12 ŞUBAT'TA OLDU ERDOĞAN YANIT VERMEDİ!

Güney Kürdistan petrollerinin Türkiye üzerinden sevkiyatı için, Türk devleti ve Kürdistan Federe Hükümeti iki yıldır yoğun bir çalışma yürütüyor. Merkezi Irak yönetiminin itirazlarına rağmen bu çalışma sürdürüldü. Bu çerçevede Neçirvan Barzani 12 Şubat 2014 günü Ankara’ya gelerek Erdoğan’la görüştü. Çalışmanın Irak boyutunu Koç grubu ile birlikte yürüttüğünü belirttikten sonra, Koç Grubu’nun Erdoğan’la görüşme talebini de iletti. Erdoğan bu talebe bir yanıt vermedi.

Neçirvan Barzani 14 Mart 2014 günü Van’da, Ahmet Davutoğlu ile hem petrol konusunu hem de Mustafa Koç’un Erdoğan’la görüşme talebini iletti. Ertesi gün aynı konuları Tayyip Erdoğan’la da görüştü. Fakat Koç grubu ile barışma ve yüz yüze görüşme konusunda yine olumlu bir yanıt alamadı.

2. GİRİŞİM 16 NİSAN'DA GERÇEKLEŞTİ

16 Nisan 2014 tarihinde Neçirvan Barzani, Mustafa Koç’un ısrarı üzerine bir kez daha Ankara’yı ziyaret etti. Barzani ve Erdoğan basına kapalı bir toplantı yaptılar. Bu toplantıda da Neçirvan Barzani, Koç grubunun görüşme ve barış teklifini iletti. Ayrıca, hükümetle Koç grubunun ilişkileri düzelmezse eğer, Güney Kürdistan’dan Türkiye’ye petrol nakli ve elektrik enerjisi projesinin yürümeyeceğini de ifade etti.

ERDOĞAN İLK SİNYALİ VERDİ

Toplantı sonunda Erdoğan basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi enerji işbirliğini sürdürme ve geliştirme konusunda kararlıdır. Bunu hem Bağdat yönetimine hem ABD makamlarına açık bir şekilde ifade ettik" dedi. Bu açıklama, Gezi olayları ile başlayıp, sonrasında gittikçe bozulan Erdoğan-Koç ilişkilerinin normalleştiğinin işaretiydi. Çünkü petrol ve enerji işinin muhatabı Neçirvan Barzani ile birlikte Mustafa Koç’tu.

BARZANİ DİPLOMASİSİ 21 MAYIS'TA MEYVESİNİ VERDİ

Bu gelişmelerin bir sonucu olarak, 21 Mayıs’ta, Koç ailesinin taşeronu olduğu Ford’un, Gölcük’teki fabrika açılışına, Erdoğan da katılarak bir konuşma yaptı. Türkiye medyası bu buluşmayı, "Ford, Erdoğan ve Koç’u barıştırdı" başlığı ile verdi. Oysa gerçeği ve doğrusu şöyleydi: Neçirvan Barzani, uzun bir uğraşı sonucunda, Erdoğan ve Koç ailesini barıştırmıştı. (İnternet Haber)