Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi bugün Türkiye'yi ziyaret etti.  

İkili ilişkilerin ve bölgesel gelişmelerin ele alındığı görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başbakanı Kazımi ortak basın açıklaması düzenledi. 

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle: 

"Kardeşim Kazimi ile gerek ikili gerekse heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirdik. İkili ve bölgesel ilişkilerimizi tüm veçheleriyle ele aldık. İki komşu ülke olarak ilişkilerimizi her alanda geliştirmekte kararlıyız." 

"Irak'ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunmasına önem atfediyoruz. Yeniden imarı çerçevesinde de her türlü katkıyı yapmaya hazırız" 

"Başbakan Kazimi'nin uzun bir sürenin ardından Irak kabinesine tekrar bir Türkmen bakana yer vermesi bu inancımızı pekiştirmiştir. Sayın Başbakanın bu anlamlı kararından dolayı bir kez daha tebrik ediyorum. Sayın Kazimi ile ortak düşmanımız DEAŞ, PKK ve FETÖ terör örgütleriyle mücadelemizin sürdürülmesini kararlaştırdık" 

"Mezhebi veya etnik hiçbir ayrım yapmadan Irak halkının tamamını öz kardeşimiz olarak görüyoruz." 

"Irak makamlarının PKK'ya karşı yürüttüğü operasyonları takdirle karşılıyoruz. Türkiye olarak meşru müdafaa çerçevesinde Iraklı kardeşlerimize destek sağlıyoruz." 

"Ne Türkiye'nin ne Irak'ın ne de Suriye'nin geleceğinde bölücü teröre asla yer yoktur. 

"Her iki ülke işadamlarının önündeki engelleri ortadan kaldırmak için ahdi zeminin güçlendirilmesi hususunda mutabık kaldık. Bugün imzalanan çifte verginin önlenmesi anlaşması bu kararlılığımızın göstergesidir. Özellikle enerji sektöründe büyük bir işbirliği potansiyelimiz bulunuyor. DEAŞ tarafından tahrip edilen Kerkük-Ceyhan boru hattının tamiratının tamamlanarak Kerkük petrollerinin bir an önce yeniden ve daha yüksek miktarda dünya piyasalarına sunulmasını temenni ediyoruz." 

"Irak'la 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize rahatlıkla ulaşabileceğimizi görüyoruz." 

"Türkiye olarak suyun bir anlaşmazlık unsuru değil iş birliği alanı olarak değerlendirilmesini özellikle vurguluyoruz."  

"İnşallah en yakın zamanda Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantımızı Irak'ta yapacağız, Irak seyahatini gerçekleştireceğiz." 

KAZIMİ'DEN İŞ BİRLİĞİ MESAJI 

Irak Başbakanı Kazımi'nin açıklamaları şöyle: 

"Çok değerli Cumhurbaşkanı ile Türkiye-Irak arasındaki birçok konuyu ele alma fırsatı bulduk. Karşılıklı saygı, iki ülkenin çıkarlarını öne alacak yaklaşımla ele alma arzusu içerisindeyiz. Yüksek düzeyli stratejik işbirliği toplantısının bir sonrakini ilk fırsatta yapmak arzusundayız. Irak hiçbir komşu ülkeyle sıkıntı yaşamayı arzulamamaktadır." 

"Türkiye bizim açımızdan Ortadoğu'da önemli bir ülke olduğu gibi en önemli ekonomik ortaklarımızdandır"  

"Irak'ın, Türkiye'yi tehdit eden hiçbir oluşuma müsamaha göstermesi mümkün değildir"  

"(Irak'ta) IŞİD'in geride bıraktığı yıkımı Türkiye ile yapacağımız işbirliğiyle imar edebiliriz" 

"Irak her zaman tüm komşularıyla iyi ilişkiler içerisinde olmayı arzu eden bir ülkedir. Hiçbir komşu ülkeyle sıkıntı yaşamayı arzulamamaktadır, ortak çıkarlar içerisinde saygıyla yaklaşmaktadır." 

"Türkiye'nin etkin ve yetkin şirketleriyle tecrübelerimiz var, bu deneyimlerin devam etmesini arzulamaktayız ve Türkiye ile gerçek anlamda bir iş birliği tesis etme arzusu içerisindeyiz." 

"Irak'ın kapıları tüm Türk iş insanları ve yatırımcılara açıktır. Türkiye Cumhuriyeti'ne, hükümetine ve Cumhurbaşkanı'na, özellikle de Irak'ta yaralı personelimize gösterdiği yardım ve olanaklardan dolayı teşekkür etmek istiyorum" 

"Türkiye bir destek paketi açıklamıştı ve biz bu desteğin en yakın zamanda hayata geçirilmesi arzusu içerisindeyiz. Su konusuyla ilgili olarak vatandaşlarımızın ve halklarımızın ihtiyacını giderecek bir yaklaşımla su yönetiminin tesis edilmesi arzusu içerisindeyiz" 

"DEAŞ gibi bölgeye zarar veren örgütlere karşı beraber çalışma arzusu içerisindeyiz"