MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıl dönümlerinde attığı tweetler, sosyal medyada yeniden gündem oldu.

Kahramanmaraş merkezli iki deprem nedeniyle şimdiye kadar belirlenen 36 bin 187 kişi yaşamını yitirdi, 108 bin 68 kişi ise yaralandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı son açıklamaya göre depremden etkilenen 10 ilde 60 binden fazla bina yıkıldı veya ağır hasar aldı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin ardından bölgede yaptığı ziyarette tabloyu “Kader planı” olarak değerlendirerek sorumluluk almaktan kaçınmıştı.

Depremden önce yeterli hazırlıkların yapılmadığı ve gerekli tedbirlerin alınmadığı yönündeki iktidara ilişkin eleştiriler gündemdeyken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin alınması gereken tedbirlere işaret ettiği 6 yıl önceki bir tweeti, sosyal medyada yeniden dolaşıma girdi.

17 Ağustos’un 18. yıl dönümünde bir dizi tweet atan Bahçeli, “Japonya’da tek tük yaralanmaya neden olan bir depremin, ülkemizde nasıl oluyor da binlerce insanımızın hayatına kast ettiğini düşünelim” ifadelerini kullanmış.

bahceli-nin-2017-deki-deprem-tweeti-yeniden-gundemde-nasil-oluyor-da-1127449-1

Bahçeli, aynı tarihteki bir başka tweetinde ise, “Alalım tedbiri, edelim tevekkülü, bırakalım takdire. Bilelim ki, deprem değil; sağlıksız, ilkel, malzemeden çalınarak yapılan binalar öldürür” demiş.

2-64

MHP liderinin geçmiş açıklamalarını gören sosyal medya kullanıcıları Bahçeli'ye tepki gösterdi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, 14 Şubat'ta partisinin Meclis'teki grup toplantısında açıklama yapan Bahçeli, AHBAP ve Babala TV'yi hedef alarak şu ifadeleri kullanmıştı:

"Devleti kenara itip ahbap-çavuş ilişkisiyle yardım toplanması, bu kapsamda paralel bir hat kurulması, devletin inandırıcılığını gölgelemektedir. Bizim nazarımızda itibar edilmemesi gereken bir yanlıştır. Hatay'da baraj yıkıldı yalanını sosyal medyada servis edenler afet bölgesinde neyin peşindedir? Devletin yetişemediği ne vardır da Ahbapçılar ve Babalacılar kanat çırpmaktadır? Bu sahtekarlar Türkiye televizyonlarında artık yer almamalıdır. Bindikleri dalı kestiklerini ne zaman anlayacaklardır?"

ERDOĞAN'IN TWEETİ DE GÜNDEME GELDİ

Bahçeli'nin tweetleri ardından, bugünkü depremde yaşanan can kayıpları için 'kader planı' diyen Erdoğan'ın 2013'te olası can kayıplarını 'kader planı' olarak görmediği bir tweet de dolaşıma girdi.

Erdoğan, 17 Ağustos'un 14. yıl dönünümde attığı tweete, "Deprem değil bina öldürür, depremle yaşamayı öğrenmemiz ve buna göre tedbirler almamız gerekiyor" ifadelerini kullanmış.

bahceli-nin-2017-deki-deprem-tweeti-yeniden-gundemde-nasil-oluyor-da-1127472-1