Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen savunma sanayisi buluşmalarından olan IDEF, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

Erdoğan açılışta bir konuşma yaparken, "Türkiye'nin dışlandığı F-35 projesi çökmeye mahkumdur" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılıştaki konuşması şöyle:

- Çağımızın güvenlik paradigması genişliyor. Bölgemiz siyasi krizlerin en yoğun olduğu yer. Terör örgütlerinin yol açtığı güvenlik sorunları sürekli büyüyor.

- Suriye'de sınırlarımızın dibinde yuvalanan terör örgütüne, bize parayla verilmeyen silahların bilabedel yığıldığını üzüntüyle takip ediyoruz.

- Hükümete ilk geldiğimizde madem ihtiyaçlarımız karşılanmıyor, kendi göbeğimizi kendimiz keseriz dedik. Tarihi bir reform başlattık.

Göreve başladığımızda dışa bağımlılık oranı yüzde 80 düzeyindeydi, bugün yüzde 30'lar seviyesine indirdik. Her gün artan bir rakamda savunma sanayisi ihracatını gerçekleştiriyoruz.

- Hava savunma sanayisine başvurduğumuzda ilk başvurduğumuz yer müttefiklerimiz yer müttefiklerimiz olmuştur. Taleplerimiz ya tümden cevapsız kalmış ya da işe yokuşa süren şartlar önümüze konmuştur.

- Rusya ile vardığımız S-400 anlaşmasının gerisinde işte böyle bir süreç var. Kendi hava savunama sistemlerimiz üretme konusunda çok hızlı bir şekilde yol alıyoruz. Bugünlerde F-35'ler konusunda da dayatmaya maruz kalıyoruz. Bizi dışlamaya çalışanların hala bu işin sonunu nereye varacağını göremediklerini düşünüyoruz.

Açık konuşuyorum Türkiye'nin dışlandığı bir F-35 projesi çökmeye mahkumdur. Biz kendi milli muharebe uçağımızı üretecek adımları hızla atmaya başladık. Hava kuvvetlerimizin bundan sonraki filolarımız kendi milli muharebe uçaklarımız olacaktır.

- Terörle mücadelede silahlı ve silahsız insansız hava araçlarına ihtiyaç duyduğumuzda yine ilk iş gidip müttefiklerden yardım istedik. Onlardan herhangi bir destek almayınca dolaylı yollardan bölgemizdeki bir ülkeden bu araçları temin ettik.

Bize yaşatılan hiç de iyi niyetli olmadığını görünce hemen kolları sıvadık. Bir yandan özel sektörümüzü diğer yandan kamunun kontrolündeki savunma sanayindeki kuruluşlarımızı görevlendirdik. İnsanlı ve insansız hava araçları konusunda dünyada söz sahibi bir ülke haline geldik.

- Bu noktaya öyle kolay ulaşılmadı çok çalıştık, çok fedakarlık yaptık. Önümüze çıkan engellerde asla pes etmedik. Yeri geldi sabotajlara ve yeri geldi ihanetlere maruz kaldık ama asla yılmadık, hedeflere yönelmekten asla vazgeçmedik. Savunma sanayisi portföyünde 75 milyar doları bulan 690'dan fazla başlıkta çalışma var.