Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın, 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ için milletvekillerine "mahkemeye verin" çağrısının ardından AKP’den 6 kişinin Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulunacağı belirtildi.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, avukatların 6 kişi adına eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve Dursun Çiçek hakkında öğleden sonra suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Avukatlar 6 kişi adına hem Dursun Çiçek ve İlker Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

Elitaş, "Parlamenter olan milletvekili arkadaşlarımızın bu işi düşünmesi gerekir. Parlamentoyu bombalayan bir terör örgütünü yeni gördük. Parlamentoyu susturmak için yapılan bir icraat olduğunun  bunun görünmesi gerekir" diye konuştu.

CHP’yi darbecilikle suçlayan Elitaş, "Darbe ile CHP iktidarının eş değer görülür yoksa. O önergeden sayın Baykal'ı haberdar olmaması mümkün mü? Sayın Baykal'ı kim uyarmış acaba? O gün danışma kuruluna imza atan Kılıçdaroğlu'dur" dedi.

NE OLMUŞTU?

İlker Başbuğ, geçen hafta Haber Global'de konuk olduğu programda; 26 Haziran 2009'da Meclis'ten geçirilen torba yasadaki "asker kişilerin özel yetkili mahkemelerde yargılanması"na ilişkin maddeyi hatırlatmış ve "26 Haziran 2009'da askeri şahısların, askeri mahalde işlediği suçlarda dahil özel yetkili mahkemelerde yargılanmasının önünü açan yasa teklifi getiriliyor. Bunu kim hazırladı? Tamamen FETÖ ile ilgili, bu araştırılsın" demişti.

Başbuğ’un açıklamasına grup toplantısında yanıt veren Erdoğan "askerlerin özel yetkili mahkemelerde yargılanmasının önünü açan yasayı Meclis'ten geçirenleri FETÖ'nün siyasi ayağı" olarak işaret eden Başbuğ için milletvekillerine "mahkemeye verin" çağrısı yaptı.

İlker Başbuğ'un bu sözleri, AKP cenahında tepkilere neden olmuştu. AKP Parti Sözcüsü Ömer Çelik, dün, İlker Başbuğ için, "Elinde belge olmaksızın devletin sahip olmadığı birtakım iddialar üzerinden şunu bunu suçlayarak bu mücadele desteklenemez" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, söz konusu düzenleme için, "Düzenlemenin amacı, darbelere zemin hazırlayan, hukukun işlemesinin önüne geçen, ülkemizi uluslar arası platformlarda sürekli eleştiri konusu yapan yanlış bir uygulamanın düzeltilmesidir. Suç işleyen kişinin asker kimliğinin ona ayrıcalık tanımasının ne hukukta ne demokraside yeri zaten yoktur" dedi.

Erdoğan, sözlerinin devamında şunları söyledi:

"Dönemin Meclis tutanaklarına, komisyon ve Genel Kurul görüntülerine, gazete haberlerine verilen demeçlere baktığımızda, CHP’liler başta olmak üzere, tüm Meclis’in bu düzenlemeyi desteklediğini görüyoruz. Bugün de geriye doğru baktığımızda, Meclis’imizin gayet doğru bir iş yaptığını görüyorum.

Bilindiği gibi 15 Temmuz’un ardından askeri mahkemeleri ilk derecesi ve yükseğiyle tümden kaldırdık. Zaman zaman yanlış değerlendirmeleriyle kamuoyunun önüne çıkan eski bir Genelkurmay Başkanı, ki kendisini gayet iyi tanırım, bu düzenlemeyi bahane ederek, meclisimizi toptan itham eden birtakım açıklamalar yapmıştır. Şimdi ben, özellikle kendi grubumuza sesleniyorum; burada parlamentonun hukukunu korumak üzere süratle hepiniz dava açmalısınız."