AKP, Kariye ve Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması kararından sonra partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Türkiye’deki 435 kilise ve sinagogla ilgili çalışma başlattı. Buna göre kilise, sinagog ve havraları anlatan bir kitapçık hazırlanarak yurtdışından gelen misyon şeflerine hediye edilecek.

Hürriyet’ten Gizem Karakış’ın haberine göre Erdoğan, basına kapalı düzenlenen son MKYK toplantısında Türkiye’de restore edilen Sümela, Akdamar kiliselerinin de yer aldığı 435 kilise ve sinagog için çalışma yapılmasını istedi. Talimatın ardından harekete geçen AKP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Türkiye’de 180 bin 854 Hıristiyan ve yaklaşık 20 bin Yahudi için 435 kilise, sinagog ve havranın olmasıyla ilgili hem Türkçe hem de İngilizce tanıtım kitapçığı hazırlayacağı öğrenildi.ü

YABANCI MİSYON ŞEFLERİNE DAĞITILACAK

Kitapçıkta özellikle Kariye ve Ayasofya’nın tarihi ve tekrar cami olarak nasıl kullanılmaya başlandığı detaylarıyla anlatılırken, Sümela, Akdamar gibi kiliselerin de tanıtımı yapılacak. Yabancı misyon şeflerine hediye edilecek kitapçık ayrıca bakanlıklar, AKP’li kurmaylar, belediye başkanları ve il başkanlarına da dağıtılacak.

‘CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLMEDİ’

Konuya ilişkin konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz şunları söyledi:

“Ayasofya’nın 1500 yıllık bir tarihi var. 500 yılı cami olarak geçmiş. Ayasofya kiliseden camiye dönüştürülen bir yapı değil. Fatih Sultan Mehmet’in vakfiyesine ait bir yapı. Burada Yunanistan başta olmak üzere kiliselerden bazı itirazlar oldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin karar alıp uygulayacağı bir konudur. Buna da herkesin saygı duyması gerekiyor. Atina’da cami yok. Avrupa’da cami olmayan tek başkent. Bu karar başkalarına, Hıristiyanlara karşı verilmiş bir karar değil. Dünyada birçok eser var ve UNESCO’nın da bazı kuralları var. Biz de Ayasofya’da bu kurallara uyduk. Bu eser sadece Müslümanlara açık değil, herkese açık. Hatay’da kilise ve cami sırt sırtadır. Buralar hâlâ ibadete açık. Biz gayrimüslim vatandaşlarımızın ibadetlerine ve dini inançlarına sonuna kadar saygılıyız. Bu konuda aslında örnek bir ülkeyiz. Sümela şimdi açıldı ve ayinler başladı.”

‘HER ZAMAN GEZİLEBİLİR’

Kariye de, Ayasofya’ya benzer durumda. Alınan kararlar ‘Ziyaretçilere kapanacak’ anlamına gelmiyor. Hangi inançtan hangi çevreden olursa olsun insanlar her zaman Kariye Camisi’ni de Ayasofya’yı da gezebilirler. Ayasofya’da vatandaşlarımızın gösterdiği ilgi bir hasretti” ifadelerini kullandı.

Çok sayıda ülke Ayasofya kararına tepki gösterirken AKP’nin Dış İlişkiler yöneticisi Yılmaz’ın “Devletler düzeyinde de çok büyük bir tepki görmedim” şeklindeki sözlerle tepkileri görmezden gelmesi ise dikkat çekti.

EN ÇOK KİLİSE İSTANBUL VE MARDİN’DE

Türkiye’de toplamda 393 kilise, 38 sinagog ve 4 havra bulunuyor. İstanbul’da 219 kilise ve 25 sinagog, Ankara’da 11 kilise, 1 sinagog, Mardin’de 59 kilise, Çanakkale’de 21 kilise, 1 sinagog, Hatay’da 18 kilise, 2 havra, İzmir’de 13 kilise, 6 sinagog var.